Εμπιστευτείτε το αισθητήριο αλλά διαβάστε κιόλας..

0
412

 

 

Κάνουμε χιλιάδες λάθη  μιλώντας την ελληνική γλώσσα. Μπορούμε να διορθώσουμε κάποια από αυτά; Όλα; Είναι αδύνατον λέει ο καθηγητής γλωσσολογίας Γ.Μπαμπινιώτης όταν παρουσίασε πριν λίγες μέρες το «Λεξικό των Δυσκολιών και των Λαθών στη χρήση της ελληνικής». Επικαλούμενος τον Τσόμσκι και τη ρήση του «δεν υπάρχει ιδανικός ομιλητής», είπε ότι όταν δυσκολευόμαστε , όταν νιώθουμε αμήχανοι μπροστά σε ένα αμφίσημο λεξικολογικό ζήτημα «να εμπιστευόμαστε το γλωσσικό μας αισθητήριο».  Προφανώς αναφερόταν σε αυτούς που με περισσή οίηση συνηθίζουν με σηκωμένο δάκτυλο να θέλουν σε «κολλήσουν» στον τοίχο, όταν πολλές φορές οι ίδιοι σε άλλες περιπτώσεις υποκύπτουν στη γοητεία των «μαργαριταριών».

Βεβαίως τίποτα δεν αντικαθιστά τη συνεχή ενασχόληση με τη γλώσσα και τη θέληση να τη χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν καλύτερα. Το Λεξικό των Δυσκολιών είναι ένα εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γ. Μπαμπινιώτης δεν θεωρεί ότι είναι κάτι εύκολο να μάθεις σωστά τη χρήση της ελληνικής γλώσσας  αρκεί όπως είπε να σκεφτούμε ότι : «  κάθε ελληνική λέξη από τις 100.000 δεν έχει μία αλλά τρεις σημασίες, δηλαδή έννοιες που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην επικοινωνία μας, αν σκεφτούμε ότι τα ελληνικά ρήματα έχουν 284 τύπους, ότι υπάρχουν 70 τύποι επιθέτων, ότι η γλώσσα μας έχει γραμματικές, συντακτικές, ορθογραφικές, σημασιολογικές δυσκολίες, τότε η προσπάθεια να την κατακτήσουμε μοιάζει να είναι μάταιη. Και όμως, αξίζει, τον κόπο».

Το Λεξικό  Δυσκολιών του Γ. Μπαμπινιώτη, συγκεντρώνει σε 5.500 λήμματα τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στη χρήση της γλώσσας και τις κυριότερες δυσκολίες στην επιλογή λέξης, γραμματικού τύπου, ορθογραφίας ή σύνταξης. Δίνει συμβουλές για ορθότερες γλωσσικές επιλογές σε περιπτώσεις που εγείρουν αμφιβολίες ή ερωτήματα. Επίσης περιέχει  180 εκτενή συνθετικά σχόλια για να αναλύσει γλωσσικά φαινόμενα που προκαλούν δυσκολία στον ομιλητή. Παραθέτει πλήθος παραδειγμάτων χρήσης, εποπτικών πινάκων (με τους γραμματικούς τύπους που δυσκολεύουν τον ομιλητή) και συστηματικών παραπομπών που βοηθούν το χρήστη στην ανεύρεση και κατανόηση της ζητούμενης πληροφορίας.

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και είναι έκδοση του Κέντρου Λεξικολογίας.

 

 (ρεπορτάζ: Γιάννης Ν. Μπασκόζος)

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ μαθητής ως αυριανός αναγνώστης
Επόμενο άρθροΧορός κάτω από άπλετο φως

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ