Εκδότες ποίησης στον Άγιο Σουλπίκιο

0
290

Της Κατερίνας Γούλα. Marché de la Poésie 2013, Paris – Voix Vives 2013, Sète

H 30η συνάντηση των εκδοτών ποίησης κράτησε 4 μέρες, από τις 6 μέχρι τις 9 Ιούνη, στην αγαπημένη παριζιάνικη πλατεία του Henry Miller, την Place Saint-Sulpice, αλλά συνεχίζεται μέχρι τις 27 Ιούνη με δρώμενα και συναντήσεις τόσο στο Παρίσι όσο και στα περίχωρά του. Προσκεκλημένη χώρα για φέτος η Ιρλανδία, την οποία εκπροσώπησαν οι Eavan Boland, Ciaran Carson, Eiléan Ní Chuilleanáin, Medbh McGuckian, κ.ά. Η πλατεία στην οποία ορθώνεται ο επιβλητικός Άγιος Σουλπίκιος πλημμύρισε κυριολεκτικά από περισσότερους από 500 εκπροσώπους εκδοτικών οίκων που ειδικεύονται στην ποίηση και στόχο έχουν να γνωριστούν και οι ίδιοι καλύτερα με τους δυσπρόσιτους καμιά φορά ποιητικούς δημιουργούς αλλά και να τους φέρουν σε επαφή με το κοινό και τους συναδέλφους τους. Η ετήσια αυτή θερινή συνάντηση φιλοδοξεί να καλύψει ένα ευαίσθητο κενό του ποιητικού χώρου το οποίο συνίσταται στην απουσία ουσιαστικών ανταλλαγών μεταξύ εκδοτών και ποιητών και μιας ζωτικής όσμωσης με το κοινό, η οποία μπορεί να απογειώσει έναν πραγματικό τόπο συνάντησης σε φαντασιακό τόπο δημιουργίας και έπνευσης και να ενισχύσει το ρόλο του ποιητή και της ποίησης στην καλλιτεχνική, και όχι μόνο, πραγματικότητα.

Τη σκυτάλη του κόσμου της ποίησης παραλαμβάνει τον άλλο μήνα η πόλη του Paul Valéry με το Φεστιβάλ “Voix Vives, de Méditerranée en Méditerranée”. Το μεσογειακό λιμανάκι της Sète ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό προσκαλώντας το να εμβαθύνει σε διάφορες πτυχές της σύγχρονης ποίησης μέσα από λογοτεχνικά, ποιητικά και μουσικά αφιερώματα που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του Μεσογειακού τοπίου και αντανακλούν από το μοναδικό πολιτιστικό μοίρασμα που επιτρέπει η γειτνίαση τόσων λαών και κουλτούρων. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται για 16η φορά και μάλιστα για 4η φορά στη Sète και υπόσχεται περισσότερες από 550 εκδηλώσεις γύρω από την ποίηση∙ μέρα και νύχτα η ποίηση θα γιορταστεί πλάι στη θάλασσα, στους δρόμους της πόλης που αδειάζουν από αυτοκίνητα και γεμίζουν αιώρες, ξαπλώστρες και λουλούδια, κάτω από την ανακουφιστική σκιά των δέντρων ή υπό το φως των κεριών! Αναγνώσεις, μελοποιήσεις, συζητήσεις, συναντήσεις όπου διασταυρώνονται ηθοποιοί, ποιητές, τραγουδιστές, μουσικοί, αφηγητές και παραμυθάδες θα στήσουν για άλλη μια χρονιά ένα ειδυλλιακό σκηνικό από τις 19 μέχρι τις 27 Ιούλη.

 

Comédie du Livre 2013, Montpellier

 

Στο Μονπελιέ συναντήθηκαν από τις 7 μέχρι τις 9 Ιούνη, συγγραφείς από την Αλγερία, την Τυνησία και το Μαρόκο για την Comédie du Livre, φεστιβάλ που φέτος ήταν αφιερωμένο στο Μαγκρέμπ, με επίτιμη προσκεκλημένη χώρα την Αλγερία. Εύθραυστο εγχείρημα μιας και ο γαλλικός Νότος έχει πολύ ιδιαίτερη σχέση με την Αλγερία που μόλις το 1962 απαλλάχθηκε από τη γαλλική κατοχή. Μια φιλόδοξη λογοτεχνική συνάντηση λοιπόν που εγγράφηκε σε  μια διόλου ευνόητη κι όχι πάντοτε ειρηνική κοινωνική συμβίωση. Γι’αυτό και οι συζητήσεις και τα αφιερώματα δεν ήταν μόνο λογοτεχνικού περιεχομένου και δε στάθηκαν μόνο στις αρετές των συγγραφικών ταλέντων της απέναντι Μεσογειακής όχθης, αλλά έθιξαν την τραγωδία της αλγερινής περιπέτειας προς την ανεξαρτησία, με λιγότερο ή περισσότερο πολιτικά ορθούς όρους, τα διοικητικά εμπόδια που αντιμετωπίζει το βιβλίο και τις δυσκολίες διάδοσης των έργων στις αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, τις νέες προοπτικές όπως αυτές διαγράφονται μέσα από τις πρόσφατες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Όσοι βρέθηκαν στην πανέμορφη πρωτεύουσα του Languedoc, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον αμφιλεγόμενο  Boualem Sansal, τον Yasmina Khadra, τον Salim Bachi και τον Mathias Enard, να παρευρεθούν σε τεταμένες κουβέντες αλλά και να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός πιο γόνιμου μελλοντικού τοπίου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Στο σχολείο ξεχνώ τη φυλακή…»
Επόμενο άρθροΕυπώλητα : Βιβλιοπωλείο Πολύεδρο στην Πάτρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ