Εικόνες από μία έκθεση (της Μαρίζας Ντεκάστρο)

0
570

 

της Μαρίζας Ντεκάστρο

 

 

Σπαράγματα από βιομηχανικά καλούπια για κούκλες, κεφάλια, κορμοί, μέλη, από μέταλλο, βρέθηκαν πεταμένα με πιθανή κατάληξη κάποιο χυτήριο. Περιμαζεύτηκαν και ριγμένα σαν μέσα σε προθήκες τα βλέπουμε εκτεθειμένα στις φωτογραφίες της Άρτεμις Αλκαλάη.

Θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε αίθουσα μουσείου, όπως πιθανόν δηλώνουν όσα φωτογραφήθηκαν πάνω σε μικρά βάθρα σαν ευρήματα ανασκαφών.

Πράγματι, οι όροι της έκθεσης είναι σαφείς- ανασκαφή, ιστορία, μουσείο-, η αρχαιολογία των συνθέσεων στους τοίχους εμφανής και άρα ο υπομνηματισμός των έργων δεν είναι απαραίτητος.

Επί είκοσι χρόνια η Άρτεμις Αλκαλάη ανασκάπτει το τραύμα του 20ου αι. εκθέτοντας προσωπικές εμμονές που διεγέρθηκαν από σκέψεις, συναντήσεις, τυχαία ευρήματα και υλικά, εμμονές που δεν ανήκουν μόνο σ’ εκείνη αλλά διατρέχουν όλα πεδία της τέχνης και τη λογοτεχνία.

Η έκθεση Objets trouvés, με τα φωτογραφημένα μέλη από τις κούκλες, είναι το τελευταίο μέρος της τριλογίας Εμμονή. Πρώτα ήταν η Μνήμη (1999), στην οποία παρουσιάζονταν στοιβαγμένες μαριονέτες και γλυπτά από λευκό καμβά, και αργότερα τα φωτογραφικά πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων των στρατοπέδων Άουσβιτς και Μπέργκεν-Μπέλζεν (2012-2018).

Η Εμμονή είναι μία συστηματική μελέτη για τη σπουδαιότητα της μνήμης …που καταγγέλλει το συνεχές «σκηνικό» πολέμου και βίαιων εκτοπίσεων που θεωρούν το σώμα αναλώσιμο υλικό… και η εικαστική της μετουσίωση. Ομαδικοί τάφοι ή αποθέτες αρχαιολογικού υλικού οι κούκλες και οι μαριονέτες, ψυχρά υποκατάστατα του ανθρώπινου σώματος, αριθμημένοι και προς ανάλωση οι πρώην εκτοπισμένοι που δεν πρόλαβαν να τους μετατρέψουν σε απόβλητα της βιομηχανίας θανάτου.

Τα έργα σοκάρουν με την παραπομπή τους στις μακριές επιτοίχιες προθήκες του Άουσβιτς. Ιδιαίτερα αυτό με τα μαλλιά της Α. Α. που ακουμπά πάνω σε μια τυπογραφική κάσα. Είναι το μοναδικό έργο που υποδηλώνει με τον όγκο του, ως ζωντανό μέρος σώματος, την ανθρώπινη παρουσία, το πλήθος των ανθρώπων που παρέδωσαν αυτό το προϊόν, την αναγραφή του στα λογιστικά βιβλία του στρατοπέδου και τη βιομηχανική εκμετάλλευση που ακολούθησε.

 

 

INFO

Άρτεμις Αλκαλάη

Εμμονές-  Objets trouvés

Επιμέλεια έκθεσης Μαρία Στέφωση

12 Ιανουαρίου- 5 Φεβρουαρίου 2019, Poems&Crimes, Αγίας Ειρήνης 17.

Καθημερινά από τις 9.00 π.μ. και Κυριακή από τις 12.00 μ.μ.

Προηγούμενο άρθροΑτελιέ στον χρόνο – Δέκα γυναίκες εικαστικοί στου Φρυσίρα
Επόμενο άρθροΗ μνήμη τιμωρεί (της Δήμητρας Ρουμπούλα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ