Του Βασίλη Δανέλλη (ανταπόκριση).
Τη συμπαράστασή τους στον τουρκικό λαό, αλλά και την έντονη ανησυχία τους για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, εξέφρασαν με ανοιχτή επιστολή τους διάσημοι συγγραφείς από όλο τον κόσμο μέσω του International PEN, ενός διεθνούς οργανισμού που υπερασπίζεται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ως απαραίτητο συστατικό της λογοτεχνίας.
Η επιστολή ξεκινάει με τους συγγραφείς να εκφράζουν «την έντονη ανησυχία μας για την «ελευθερία των λέξεων» στην Τουρκία σήμερα», ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι η Τουρκία βρίσκεται μόλις στην 154η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες στην Παγκόσμια Κατάταξη Ελευθερίας του Τύπου κι επισημαίνει ότι πολλοί συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες διώκονται ποινικά ή ακόμα και φυλακίζονται μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν την άποψή τους.
Η ανοιχτή επιστολή -την οποία συνυπογράφουν μεταξύ άλλων και ο Γκύντερ Γκρας, ο Σάλμαν Ρούσντι κι ο Ορχάν Παμούκ- έρχεται ως συνέχεια της δημοσίευσης μιας αναλυτικής έκθεσης του οργανισμού για τις επιπτώσεις που είχε η εξέγερση του πάρκου Γκεζί στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Η έκθεση καταγράφει μαρτυρίες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και ταυτόχρονα εξετάζει το νομικό πλαίσιο της χώρας όσον αφορά τις ελευθερίες της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του Τύπου, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία υπογράφοντας τις διεθνείς συνθήκες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Να θυμίσουμε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Ερντογάν πέρασε νόμο με τον οποίο οι αρμοδιότητες της Αρχής Ελέγχου των Τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκαν υπερβολικά, οδηγώντας μάλιστα στις πρόσφατες απαγορεύσεις του Twitter και του Youtube παραμονές των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου. Η απαγόρευση του πρώτου άρθηκε ύστερα από απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου για την οποία ο Ερντογάν δήλωσε ότι «πρέπει να την εφαρμόσουμε, αλλά δεν σημαίνει κιόλας ότι τη σεβόμαστε».