«Διαβάζοντας μεγαλώνω»

1
1637

 

Αγγελική Αθανασοπούλου.

Ποτέ δεν είναι νωρίς για να αρχίσει η εμπειρία της ανάγνωσης!

Με πολύ δυναμικά βήματα ξεκίνησε το νεοσύστατο σωματείο  «Διαβάζοντας μεγαλώνω» (Σύλλογος για
την προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά), με έδρα την Αθήνα, το οποίο έχει σκοπό «τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε αναγνωστικό υλικό από τους πρώτους μήνες της ζωής τους», όπως αναφέρει το καταστατικό του, καθώς επίσης και «τη διαμόρφωση συνθηκών που θα ενθαρρύνουν τη συστηματική και αυτόβουλη ενασχόλησή τους με το διάβασμα και θα διευκολύνουν την εξέλιξή τους σε κριτικούς και επαρκείς αναγνώστες…» Στην  πετυχημένη ημερίδα που διοργανώθηκε «Βιβλία και μικρά παιδιά: Η δυναμική μιας σχέσης» (22/3/2014, αμφιθέατρο του ρ/σ Αθήνα 98,4) αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος πάνω στη σημασία που έχει η ανάγνωση στη  γενικότερη ανάπτυξη των παιδιών και στην πορεία τους στη ζωή.

«Από τους πρώτους μήνες της ζωής του , ο εγκέφαλος του παιδιού αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και θέτει τα θεμέλια για τη μάθηση», αναφέρεται στις διεθνείς έρευνες. Η γνωστική και η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού διεγείρεται όταν αυτό από νωρίς εξοικειωθεί με τα βιβλία και την μεγαλόφωνη ανάγνωση.

Αντλώντας από την εμπειρία διεθνών προγραμμάτων για την ανάγνωση, που απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 0-6, όπως το reach out and read (Αμερική) ,bookstart (Βρετανία) και nati per leggere (Ιταλία), το Σωματείο θα προσπαθήσει να δώσει ευκαιρίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα βρέφη, νήπια και γονείς να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία και την ανάγνωση και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις δημοτικές βιβλιοθήκες. Να υποστηρίξει επίσης την αλληλεπίδραση των παιδιών με τους ενήλικες στην ανάπτυξη της επικοινωνίας και της γλώσσας.

Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του Σωματείου, -τα μέλη του αποτελούνται από  παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, βιβλιοθηκονόμους, επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες στο παιδί και στην οικογένεια, καθώς και άλλα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε θέματα συναφή προς το σκοπό και τους στόχους του.- δείχνει να είναι εξαιρετικά δημιουργικός, αφού το εύρος του δίνει τη δυνατότητα να ελιχθεί σε πολλαπλούς τομείς  γύρω από τα παιδιά και τα βιβλία.

Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα –την αναφέρω ως πρωτοποριακή γιατί απευθύνεται σε μια ηλικιακή ομάδα (0-6)που δεν της έχουν δοθεί ιδιαίτερα κίνητρα ανάγνωσης-  θα ξεκινήσει τις πιλοτικές φάσεις υλοποίησης των στόχων της,  από τον Σεπτέμβριο με  συνεργασία ορισμένων βιβλιοθηκών και παιδικών σταθμών.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η συνεργασία με τις δημοτικές βιβλιοθήκες, τους παιδικούς σταθμούς και τα παιδιατρικά κέντρα, όπου υπάρχει ήδη η μαγιά για να αναπτυχθεί αυτή η προσπάθεια.

Πληροφορίες για το Σωματείο και τις δράσεις του: www.diavazontas.org και στη σελίδα του Facebook www.facebook.com/diavazontas.org

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο ακορντεόν της μνήμης
Επόμενο άρθροH Νέα Υόρκη του Πολ Όστερ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Αγγελική Αθανασοπούλου. Ποτέ δεν είναι νωρίς για να αρχίσει η εμπειρία της ανάγνωσης! Με πολύ δυναμικά βήματα ξεκίνησε το νεοσύστατο  […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ