Διάλογος για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου

0
121

 

 

Ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες της κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου που ετοιμάζεται να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή; Θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους αναγνώστες και φτηνότερο βιβλίο ή θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της εκδοτικής παραγωγής και στην αδυναμία των εκδοτών να υποστηρίξουν τα ποιοτικά τους προϊόντα; Το θέμα απασχόλησε νωρίς το μεσημέρι, στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Ιανός», τρεις συνομιλητές: τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη, τον συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο και τον εκδότη Στέφανο Πατάκη. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η Όλγα Τρέμη, έλαβαν μέρος εκδότες, συγγραφείς, αλλά και βουλευτές από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος. Παραβρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Πρόκειται για αδιανόητη κυβερνητική απόφαση» είπε ο Νίκος Καρατζάς, εκδότης και ιδιοκτήτης του «Ιανού», καλωσορίζοντας τους συνομιλητές: «Η ενιαία τιμή του βιβλίου ισχύει σε όλη την ευρωζώνη». Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο Τ. Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας πως οι υποδείξεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την απελευθέρωση των αγορών δεν αφορούν την ελληνική εκδοτική αγορά αφού είναι ήδη απελευθερωμένη: «Η μόνη ρύθμιση την οποία προβλέπει ο νόμος για την ενιαία τιμή του βιβλίου είναι το ότι ο βιβλιοπώλης δεν μπορεί να προσφέρει έκπτωση που να υπερβαίνει το 10% για βιβλία τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια κυκλοφορίας. Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα οδηγήσει σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις ενώ θα θέσει σε δοκιμασία και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας από τη στιγμή που οι εκδότες δεν θα έχουν το οικονομικό περιθώριο για να τυπώνουν βιβλία ποιότητας. Η ενιαία τιμή ισχύει στη Γαλλία και τη Γερμανία. Όσο για την Ελλάδα, το βιβλίο είναι φτηνότερο από άλλες μορφές διασκέδασης και το φτηνότερο στην Ευρώπη».

«Από το 1997, οπότε και καθιερώθηκε η ενιαία τιμή, οι πωλήσεις των βιβλίων δεν γνώρισαν την παραμικρή ανάκαμψη» τόνισε από την πλευρά του ο Π. Μανδραβέλης: «Κάθε απελευθέρωση τιμών προκαλεί αμέσως μια τρομερή καταστροφολογία, αλλά η απελευθέρωση της εκδοτικής αγοράς δεν πρόκειται να σαρώσει την ποιότητα. Το καλό βιβλίο κρατάει πάντοτε την τιμή του ενώ το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας είναι πως δεν διαβάζεται ούτε το κακό βιβλίο. Όπως κι αν έχει, η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα πολλαπλασιάσει τους αγοραστές. Αυτό τουλάχιστον έχουν δείξει τα παζάρια με χαμηλές τιμές που διοργανώνουν κάποιοι εκδότες, όπως και οι σχετικές προσφορές των εφημερίδων».

«Το βιβλίο πρέπει να πηγαίνει σε όλα τα βιβλιοπωλεία και κυρίως στα μικρά, που μπορούν να το κρατήσουν για πολύ καιρό στα ράφια τους» παρατήρησε ο Στ. Πατάκης: «Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα εξαφανίσει τα μικρά βιβλιοπωλεία, ανοίγοντας τον δρόμο στις αλυσίδες των βιβλιοπωλείων, που ήδη πιέζουν τους εκδότες για μεγάλες εκπτώσεις στη λιανική. Οι τιμές δεν θα κατέβουν με αυτόν τον τρόπο. Εξ άλλου με την ενιαία τιμή ο βιβλιοπώλης δεν μπορεί να πουλήσει πάνω από την τιμή που ορίζει ο εκδότης. Η κατάργησή της θα φέρει τον εκδότη σε οικονομικό αδιέξοδο, στερώντας του τη δυνατότητα να βγάλει τα βιβλία που θέλει, αλλά και να κάνει συμβόλαια με τους συγγραφείς του για την εξασφάλιση των πνευματικών τους δικαιωμάτων».

Υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου τάχθηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, οι βουλευτές Γιάννης Καράμπελας (ΝΔ), Παναγιώτης Κουρουκλής (ΣΥΡΙΖΑ) και Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ). Η βουλευτίνα της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή πρότεινε να υπαχθεί το θέμα στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να κριθεί με εξειδικευμένα κριτήρια. Υπέρ της ενιαίας τιμής τοποθετήθηκαν και οι Θύμιος Δρόσος, γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Ημέρας, Θανάσης Ψυχογιός, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), καθώς και οι συγγραφείς Γιάννης Κακουλίδης και Πέτρος Μάρκαρης.

Ο υπουργός Πολιτισμού μέσω του σύμβουλου του ανακοίνωσε στην εκδήλωση ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης της Ενιαίας Τιμής.

 

(Β. Χατζηβασιλείου, Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Προηγούμενο άρθροΣτο μεταίχμιο του ονείρου και της πραγματικότητας
Επόμενο άρθροΗ Lackberg, ο King και ο… Κούκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ