Του Σπύρου Κακουριώτη.
Αφιέρωμα στην Κική Δημουλά από την Νέα Ευθύνη.
«…Έριξα στο τραπέζι ένα χαρτί τράπουλας και σε όποια τυχερή ή άτυχη ερμηνεία πέσει». Με αυτά τα λόγια δικαιολογεί η Κική Δημουλά τον τίτλο της νέας της ποιητικής συλλογής Δημόσιος καιρός, μιλώντας στον Δημήτρη Κοσμόπουλο, στη συνέντευξή της που ανοίγει το εκτεταμένο αφιέρωμα στο νέο της έργο και την ποίησή της γενικότερα, που δημοσιεύεται στο θερινό τεύχος (24ο) του περιοδικού «ελευθερίας και γλώσσας» Νέα Ευθύνη.
Δημόσιος καιρός που «εξαπλώνεται τόσο, εισχωρεί σε τέτοιο βάθος, ώστε να καταργεί ή να συρρικνώνει τον ιδιωτικό μας καιρό, έτσι που να μη μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα», εξηγεί η ποιήτρια, για έναν τίτλο που «δεν τον διάλεξ[ε]», αλλά της «επεβλήθη»…
Με αφορμή αυτόν τον «καιρό», ποιητές, δοκιμιογράφοι και κριτικοί αναφέρονται στο σύνολο του έργου της, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα της ποιητικής της τέχνης. Τα κείμενα που φιλοξενούνται στις σελίδες του καλού περιοδικού υπογράφουν οι Νάσος Βαγενάς (που με αφορμή τιμητική εκδήλωση για την ποιήτρια που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, της οποίας υπήρξε υπάλληλος, κάνει λόγο για τον «Οικονομικό λόγο της Κικής Δημουλά»), Γιώργος Βαρθαλίτης, Αλέξης Ζήρας (με μια μελέτη για την άρνηση του υψηλού νοήματος στην ποίησή της, Τασούλα Καραγεωργίου, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Κώστας Κουτσουρέλης, Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλου, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Αθηνά Παπαδάκη, Γιάννης Παπακώστας, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Αναστάσιος Στέφος.
Πλάι στο πλούσιο αφιέρωμα στην Κική Δημουλά, φιλοξενείται ένα μικρότερο, στον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη, ιταλικά ποιήματα του οποίου μεταφράζει ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ συμπαρατίθενται δύο δοκίμια για τον ποιητή από τους Άγγελο Καλογερόπουλο και Δημήτρη Καραμβάλη.
Ακόμη, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης επανέρχεται στο θέμα των σχέσεων λογοτεχνικής δημιουργίας και της πίστης, μελετώντας τοπροσωπικό Ημερολόγιο προσευχής της Φλάννερυ Ο’ Κόννορ (1925-1964), αμερικανίδας καθολικής μυθιστοριογράφου που πέθανε σε νεότατη ηλικία, έχοντας προλάβει να εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων (Σπάνιο να σου τύχει καλός άνθρωπος, μτφρ. Ρένα Χάτχουτ, Γράμματα 1986) και δύο μυθιστορήματα, εκ των οποίων το Και οι βιασταί αρπάζουσιν αυτήν μετέφρασε ο Αλέξανδρος Κοτζιάς το 1965 και επανακυκλοφόρησε το 1995 από τον Κέδρο.
Τις σελίδες του ανά χείρας τεύχους κοσμούν πίνακες του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη, ο οποίος μιλά για τον τρόπο δουλειάς του, αλλά και τη συνολικότερη αντίληψή του για τη ζωγραφική, μιλώντας με τον Γιώργο Μυλωνά.
[ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ, Βιβλιοπωλείο Κοράλλι, Πατησίων και Πολυτεχνείου 1, 104 33, Αθήνα, 210-52.00.077, www.korali.com.gr]