Του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.
Η βιβλιοθήκη του Μουσείου Ερμιτζάζ στην Αγία Πετρούπολη σχεδιάζει την κατασκευή ενός τρίτου κτιρίου σε παραθαλάσσια περιοχή της πόλης, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2018. Το τρίτο αυτό κτίριο θα είναι ύψους 60 μέτρων και σε αυτό θα εγκατασταθεί το τμήμα της βιβλιοθήκης που θα είναι προσιτό σε ερευνητές και φοιτητές, καθώς και ένα τμήμα που θα είναι προσβάσιμο από το ευρύ κοινό. Σήμερα, η βιβλιοθήκη του μουσείου είναι προσιτή μόνο στους επιστήμονες και τους ειδικούς και αυτό, κατά τη γνώμη, τόσο της διοίκησης όσο και της δημοτικής αρχής, θα πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα δαπανήσει 7,4 δισεκατομμύρια ρούβλια, γι αυτό το τρίτο στάδιο. Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης ξεκίνησε το 2003 με την κατασκευή 22 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και συνεχίστηκε το 2012 με άλλες 40 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
Ανακοινώθηκε στη Μόσχα η «μακρά λίστα» του βραβείο «Ρωσικό Booker», για το καλύτερο μυθιστόρημα, γραμμένα στα ρωσικά. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Αντρέι Ντμίτριεφ δήλωσε πως «Συχνότερα μιλούν για την πτώση του επιπέδου της ρωσικής λογοτεχνία, αλλά αυτό το κάνουν εκείνοι που δε τη διαβάζουν. Φέτος είχαμε πολλά ποιοτικά μυθιστορήματα. Η «μακρά λίστα» του βραβείου αποτελείτε από 24 έργα και αυτό είναι πολύ σοβαρό. Σε αυτήν εκπροσωπούνται διάφορα λογοτεχνικά στιλ». Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος έθεσαν υποψηφιότητα 87 έργα, κατά την περίοδο ανάδειξης των υποψηφιοτήτων συμμετείχαν 58 εκδοτικοί οίκοι, 10 περιοδικά, πέντε πανεπιστήμια και 10 βιβλιοθήκες. Όπως σημείωσαν στελέχη της οργανωτικής επιτροπής του βραβείου, ανάμεσα στις εργασίες που υποβλήθηκαν υπήρξαν πολλά μυθιστορήματα, η πλοκή των οποίων γίνεται στο παρελθόν∙ αντι-ουτοπίες, καθώς επίσης και «παραγωγικά» μυθιστορήματα, στα οποία οι συγγραφείς για τον εαυτό τους, για τη δουλειά τους, για την καθημερινή τους ζωή. Στη «μακρά λίστα» συμμετέχουν γνωστοί συγγραφείς που για ένα διάστημα «ήταν στη σκιά», καθώς επίσης και παντελώς άγνωστοι. Στη «μακρά λίστα» περιλαμβάνονται ο Γιεβγκένι Βοζολάζνιν, ο Αλεξέι Σλαπόβσκι, ο Νικολάι Μπαΐτοφ, ο Αντρέι Ντέμκιν, η Μάγια Κουτσέρσκαγια, ο Βαντίμ Λεβεντάλ και άλλοι.
Σκάνδαλο ξέσπασε στην Αγία Πετρούπολη, με το βραβείο «Εθνικό Best Seller». Η κριτική επιτροπή το απένειμε στο νεαρό συγγραφέα με το παράξενο όνομα Φιγκλ – Μιγκλ, ο οποίος θεωρείται ως μία από τις φρέσκιες και ενδιαφέρουσες γραφίδες της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνικής ζωής. Το μυθιστόρημα μου, οι διθυραμβικές κριτικές, τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού, πολλοί δεν ήταν εκείνοι που στοιχημάτιζαν για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το παράξενο όνομα. Το μυστήριο λύθηκε όταν στη τελετή απονομής του βραβείου εμφανίστηκε γυναίκα απροσδιορίστου ηλικίας, η κατά δήλωση της κάτοικος της Αγίας Πετρούπολης με το όνομα Γιεκατερίνα Τσεμποτάρεβα. Πολλοί, ωστόσο, πιστεύουν, πως ούτε και αυτή είναι ο μυστηριώδης συγγραφέας, ο οποίος θέλει να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι του με τη δημοσιότητα.
Έγινε και η απονομή του «Ρωσικού Βραβείου», ενός θεσμού που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ρωσικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Σε αυτό το διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος συγγραφείς με τα έργα τους, που είναι γραμμένα στο εξωτερικό αλλά στη ρωσική γλώσσα. Με βραβεία και διπλώματα τιμήθηκαν συγγραφείς που ζουν στην Αυστραλία, τη Λευκορωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Κιργιζία, τις ΗΠΑ και την Ουκρανία. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2005 με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της ρωσικής γλώσσας ως μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού και την υποστήριξη των ρωσόφωνων συγγραφέων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ρώσων ειδικών, το «Ρωσικό βραβείο» ανήκει στην πεντάδα των πλέον σημαντικών ρωσικών λογοτεχνικών βραβείων. Επίσημος εταίρος και υποστηρικτής του βραβείου είναι το Κέντρο «Μπορίς Γιέλτσιν», στόχος του οποίου είναι η εκλαΐκευση του ρωσικού πολιτισμού και λογοτεχνίας σε διεθνή επίπεδα.