Γράμμα από την Πόλη

0
223

του Βασίλη Δανέλλη (ανταπόκριση).

 

Η τιμώμενη χώρα της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Πεκίνου ήταν φέτος η Τουρκία, συνεχίζοντας έτσι την δυναμική πολιτική της χώρας για εξωστρέφεια και διεθνή προβολή της εγχώριας λογοτεχνίας. Επικεφαλής της τουρκικής αποστολής στην κινεζική πρωτεύουσα ήταν μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτισμού Αμπντουραχμάν Αριτζί, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει εμπράκτως τον κλάδο. Ως τιμώμενη χώρα, η Τουρκία φιλοξενήθηκε σε τρία κιόσκια συνολικής έκτασης 932 τ.μ., όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν 3.000 τίτλους τουρκικών βιβλίων.

Προτεραιότητα του υπουργού, όπως δήλωσε ο ίδιος στα τοπικά ΜΜΕ, ήταν η προώθηση του T.E.D.A., του προγράμματος μετάφρασης τουρκικής λογοτεχνίας, το οποίο ξεκίνησε από το 2005 και συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, η τουρκική αποστολή συμπεριλάμβανε αντιπροσώπους εννέα λογοτεχνικών πρακτορείων, οι οποίοι έδωσαν διαλέξεις κατά τη διάρκεια της Έκθεσης. Επίσης στην αποστολή συμμετείχαν 120 συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, εκδότες και καλλιτέχνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αριτζί εκτός από υφυπουργός Πολιτισμού είναι και υφυπουργός Τουρισμού, καθώς η τουρκική κυβέρνηση συνδέει άμεσα τον πολιτισμό με τον τουρισμό, τον οποίο αντιμετωπίζει ως εξαιρετικό εργαλείο για την προώθηση της εγχώριας λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και των άλλων τεχνών, καθώς βεβαίως και το αντίστροφο.

***

 

Περισσότερα είναι πλέον τα ιδιωτικά από τα δημόσια μουσεία της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων της χώρας. Συγκεκριμένα τα μουσεία που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι 192, ενώ ο αριθμός των ιδιωτικών μουσείων έφτασε τα 193 το 2014, όταν το 2000 ήταν μόλις 89 και το 2007 189, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο άνοιξαν 10 νέα ιδιωτικά μουσεία. Ταυτόχρονα ραγδαία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των επισκεπτών από 5,5 εκατομμύρια το 2011 σε 8 εκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά.

Ως επί το πλείστον, τα περισσότερα δημόσια μουσεία φιλοξενούν αρχαιολογικά και εθνογραφικά εκθέματα, ενώ οι ιδιώτες προσφέρουν στον επισκέπτη μια ευρεία γκάμα από πινακοθήκες μέχρι βιομηχανικά, γεωργικά, ακόμα και γαστρονομικά μουσεία. Ένα από τα πιο γνωστά ιδιωτικά μουσεία είναι το Μουσείο της Αθωότητας του νομπελίστα Ορχάν Παμούκ. Τα περισσότερα ιδιωτικά μουσεία βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 46, με την Άγκυρα να ακολουθεί με 32 και τη Σμύρνη στην τρίτη θέση με 14. Ιδιωτικά μουσεία όμως υπάρχουν και σε μικρότερες πόλεις, όπως η Προύσα, το Γκαζιαντέπ, η Καλλίπολη, η Κιουτάχια και το Εσκίσεχιρ.

 

Προηγούμενο άρθροΚρίση συνεχώς παρούσα
Επόμενο άρθρο“Ο καρκίνος της amazon”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ