Συμπόσιο: «Γιατί διαβάζουμε; Ο ρόλος του συγγραφέα & του βιβλίου τον 21ο αιώνα»

0
428

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

18 & 19 Οκτωβρίου 2018, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)


«Γιατί διαβάζουμε; Ο ρόλος του συγγραφέα & του βιβλίου τον 21ο αιώνα» αποτελεί το γενικό θέμα διεθνούς συμποσίου της Εταιρείας Συγγραφέων, που διεξάγεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2018. Γιατί και πώς διαβάζουμε; Γιατί γράφουμε; Γιατί μεταφράζουμε; Γιατί δημοσιεύουμε; Πτυχές των ερωτημάτων αυτών απασχολούν διακεκριμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, κριτικούς, μεταφραστές και πανεπιστημιακούς που συμμετέχουν στο συμπόσιο, το οποίο διοργανώνεται από την Εταιρεία Συγγραφέων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Συγκριτικής Λογοτεχνίας & Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της ανάδειξης από την UNESCO της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου. Οι εργασίες του συμποσίου διεξάγονται σε 4 συνεδρίες (11:00 με 13:30 και 16:00 με 18:30, Πέμπτη και Παρασκευή) και στρογγυλή τράπεζα (19:00 με 21:00, την Παρασκευή) στο Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Γλώσσες: ελληνικά & αγγλικά. Συμμετοχή ελεύθερη.

Ποιο είναι το μέλλον της γραφής; Πώς εξελίσσονται οι σχέσεις συγγραφέων, βιβλίων & αναγνωστών, γλώσσας & μετάφρασης; Έχουν κοινά κίνητρα οι συγγραφείς όλων των εποχών; Ποιοι είναι οι μελλοντικοί αναγνώστες; Πώς προκύπτουν φιλαναγνωσία και εχθραναγνωσία; Πώς επιμερίζονται προφορικός, γραπτός και ηλεκτρονικός λόγος; Πώς διαπλέουν γραφή & λογοτεχνία τον ωκεανό της προφορικότητας; Πώς συναρτώνται από υλικούς όρους παραγωγής & κυκλοφορίας, κοινωνικό & πολιτικό περιβάλλον, διεθνείς καταμερισμούς στον χώρο του πολιτισμού; Ποιες σχέσεις διαμορφώνονται ανάμεσα σε “μικρές” και “μεγάλες” γλώσσες, από πλευράς αριθμών, σε συνθήκες πολυγλωσσίας, μονογλωσσίας, αγλωσσίας; Πού βρίσκονται τα ελληνικά; Πώς υπεισέρχεται η κριτική; Υπάρχει λογοτεχνία χωρίς μετάφραση;

Πρόκειται για ερωτήματα η διερεύνηση των οποίων διευρύνει τη συμβολή του κόσμου του βιβλίου στην αυτογνωσία, στον πολιτισμό, στη χώρα. Διαρθρωμένο σε τέσσερις συνεδρίες (Συγγραφείς & αναγνώστες, Γλώσσα & μετάφραση, Συγγραφείς & βιβλία, Το μέλλον της γραφής) και στρογγυλή τράπεζα (Γιατί διαβάζουμε;), το διεθνές συμπόσιο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων – με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και άλλων σταθερών υποστηρικτών της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως το Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Ξενοδοχείο Κίμων, την εταιρεία δημοσίων σχέσεων ArtsPr και την εταιρεία γραφιστικών τεχνών Pencilcase.

Η διάρθρωση των εργασιών του συμποσίου έχει ως εξής:

  • Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ & ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
11:00 – 13:30 1η συνεδρία
(15λεπτο διάλειμμα στις 12:30)
Εισηγητές  (αλφαβητικά)
Αναστάσης Βιστωνίτης
Στάθης Γουργουρής
Κρίστοφερ Μέριλ
Φωτεινή Τσαλίκογλου   

Συντονίζει Εριφύλη Μαρωνίτη

ΓΛΩΣΣΑ & ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
16:00 – 18:30 2η συνεδρία
(15λεπτο διάλειμμα στις 17:30)
Εισηγητές  (αλφαβητικά)
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Αναστασία Παπακωνσταντίνου
Αλίσια Στόλινγκς
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης    

Συντονίζει Κώστας Αθανασίου

  • Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ & ΒΙΒΛΙΑ
11:00 – 13:30 3η συνεδρία
(15λεπτο διάλειμμα στις 12:30)
Εισηγητές  (αλφαβητικά)
Τάσος Γουδέλης
Φίλιππος Δρακονταειδής
Αμάντα Μιχαλοπούλου
Γιάννης Τροχόπουλος

Συντονίζει Αγγελική Στρατηγοπούλου
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

16:00 – 18:30 4η συνεδρία
(15λεπτο διάλειμμα στις 17:30)
Εισηγητές  (αλφαβητικά)
Ρέα Γαλανάκη
Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Μιχάλης Μοδινός
Κρίστοφερ Μπάκεν

Συντονίζει Λιάνα Σακελλίου

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;
19:00 – 21:00 Στρογγυλή τράπεζα
Εισηγητές  (αλφαβητικά)
Θανάσης Βαλτινός
Βασίλης Βασιλικός
Τίτος Πατρίκιος
Τζίνα Πολίτη

& εισηγητές από προηγούμενες συνεδρίες
Συντονίζει Γιώργος Χουλιάρας

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται με τη στήριξη δωρητών. Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ)

Προηγούμενο άρθροΜυστήρια Τρένα στο Ρουφ, Νο 2, Κυριακή 11πμ
Επόμενο άρθροΤα παραμύθια των Grimm 200 (και πλέον) χρόνια μετά (της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ