Γαλλία: Βροχή βραβείων

0
262

Της Κατερίνας Γούλα (ανταπόκριση).

Την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη, τα λογοτεχνικά βραβεία έπεσαν κυριολεκτικά σαν φθινοπωρινή βροχή: Goncourt, Renaudot, Femina, Virilo, Flore, Décembre.

Με το βραβείο Goncourt για το 2013 τιμήθηκε ο Pierre Lemaître για το βιβλίο Au revoir là-haut που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Albin Michel. Το φετινό Goncourt λοιπόν αποδίδεται σε έναν συγγραφέα αστυνομικών… ίσως οι αδερφοί Goncourt να μην είχαν κάτι τέτοιο στο νου τους όταν οραματίζονταν το βραβείο αυτό, αλλά η επιτροπή έκρινε ότι το σκοτεινό αυτό έργο γύρω από την επιβίωση, μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, δυό παλιών συμπολεμιστών που ξαναβρίσκονται τυχαία, ο ένας υπάλληλος πια σε τράπεζα κι ο άλλος με σακατεμένο το πρόσωπο από μια οβίδα, πληρούσε με την ταχύτητα της γραφής του και την ενορχηστρωμένη εναλλαγή των σκηνών του τα κριτήρια για την απονομή του βραβείου.

Το βραβείο Femina του οποίου το όνομα από το 1904 μέχρι το 1919, ήταν «Ευτυχισμένη Ζωή», διάλεξε φέτος να τιμήσει μια κάθε άλλο παρά ευτυχισμένη ιστορία. Η Léonora Miano, γεννημένη στο Καμερούν το 1973 και εγκατεστημένη στη Γαλλία από το 1991, στο έργο της La Saison de lombre (εκδόσεις Grasset), περιγράφει χωρίς περιστροφές όλα τα δεινά της αποικιοκρατίας και της δουλείας στην Αφρική. Άλλο που δεν ήθελε το τεταμένο πολιτικό κλίμα στη Γαλλία των τελευταίων μηνών όπου η ξενοφοβία κι ο ρατσισμός δεν παύουν να υπενθυμίζουν τη σθεναρή υπαρξή τους. Το βραβείο Femina για το Δοκίμιο απονεμήθηκε στους Jean-Paul και Raphaël Enthoven για το Dictionnaire amoureux de Proust (εκδόσεις Plon) και το Femina Ξένου Μυθιστορήματος στο Canada του Richard Ford (εκδόσεις L’Olivier).

Το καταιγιστικά έως άπληστα δηκτικό μυθιστόρημα Naissance (εκδόσεις Grasset) του Yann Moix βραβεύθηκε με το βραβείο Renaudot ενώ το Séraphin c’est la fin (εκδόσεις La table ronde) πήρε το ίδιο βραβείο στην κατηγορία του δοκιμίου.

Ο Maël Renouard έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο βραβείο Décembre για το μυθιστόρημά του La Réforme de lopéra de Pékin, των εκδόσεων Payot/Rivages, το οποίο μαζί με την αναγνώριση του χάρισε και 30.000 ευρώ. Το βραβείο Flore τίμησε με τη σειρά του τη Monica Sabolo για το μυθιστόρημα Tout cela na rien à voir avec moi, και συγκεκριμένα με 6100 ευρώ και 365 ποτήρια κρασί, ένα κάθε βράδυ για ένα χρόνο στο περιβόητο Café de Flore του Boulevard St. Germain!

Η ασυγκράτητη ροή των βραβείων και όλες οι κοσμικότητες που προηγούνται και έπονται των απονομών έχουν καταστήσει το γαλλικό αναγνωστικό κοινό μάλλον δύσπιστο απέναντι στην αντικειμενική πληροφοριακή αξία τους για την ποιότητα του περιεχομένου των επιλεγμένων έργων. Δε λείπουν έτσι πολύ πετυχημένες διακωμωδήσεις, όπως το «Bραβείο εξεζητημένου τίτλου αλλά λίγο υπερβολικού» που επέλεξε να τιμήσει το Nentre pas dans mon âme avec tes chaussures της Paola Pigani, ή το «Βραβείο Μπεστ σέλερ που αποδεικνύει ότι οι κριτικοί δε χρησιμεύουν σε τίποτε» το οποίο απονεμήθηκε στην Anna Gavalda για το  Billy.

Στη φωτό Ο Pierre Lemaître Βραβείο Γκόνκουρ 2013

 

 

Προηγούμενο άρθρο13 “γιατί” που εξηγούν
Επόμενο άρθροΣκοτεινές πλευρές μιας δύσκολης ένταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ