Βραβεία Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού- Μικρή Λίστα

0
890

Φέτος είναι η τρίτη χρονιά απονομής του βραβείου για το καλύτερα σχεδιασμένο βιβλίο. Η διάκριση αυτή αφορά σε όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός βιβλίου από αυτά που συναντάμε καθημερινά στους πάγκους και τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Δεν επιλέγεται αποκλειστικά ανάμεσα στα λεγόμενα βιβλία Τέχνης ή μάλλον το ενδιαφέρον εντοπίζεται στα βιβλία που αποτελούν τον κύριο εκδοτικό όγκο της χρονιάς. Τα εξωτερικά λοιπόν χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι όλα αυτά που συναποτελούν την αλυσίδα της παραγωγής του, από την σχεδίαση, την επιλογή του σχήματος, την τυπογραφική σύνθεση, το είδος του χαρτιού, συνεχίζει με την εκτύπωση και κλείνει με τη βιβλιοδεσία. Φυσικά το εξώφυλλο καλύπτει όλο το σώμα του βιβλίου και αποτελεί την πρώτη επαφή με το βλέμμα ως μέσο της οπτικής επικοινωνίας. Η επιτροπή προσέχει να μην παρασυρθεί από την σχεδιαστική έμπνευση  του εξωφύλλου και βραβεύσει το βιβλίο με αυτήν ως μοναδικό γνώμονα για την ποιότητα του.

ΜΙΚΡΗ ΛΙΣΤΑ για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Τα υποψήφια βιβλία για διάκριση στον τομέα του καλλιτεχνικού σχεδιασμού είναι:

  1. Μιχαήλ Άγγελος, Σονέτα, μτφρ: Αιμιλία Εμμανουήλ, Gutenberg
  2. Νίκος Θέμελης, Η Τριλογία,Η Αναζήτηση, Η Ανατροπή, Η Αναλαμπή, Μεταίχμιο
  3. Γιάννης Κόκκωνας, Έγρεο, φίλα μάτερ, Προσωποποιήσεις της Ελλάδας στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ΜΙΕΤ
  4. Λάζα Λαζάρεβιτς, Στις όχθες του Σάβου,μτφρ:Βλάνταν Τζόρτζεβιτς, Ενύπνιο
  5. Paul Celan, Καμπή πνοής, μτφρ:Μιχάλης Καρδαμίτσης, Κίχλη

 

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να διακρίνει δύο πρωτότυπες εκδόσεις ιδιαίτερης αισθητικής αρτιότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός του διαγωνιστικού πλαισίου.

Η πρώτη διάκριση πηγαίνει στη σειρά τριών εικονογραφημένων βιβλίων   σε αγγλική γλώσσα, που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και αποτελούν μία   καθ᾽ όλα αξιέπαινη προσπάθεια του εκδοτικού οίκου «Μέλισσα». Οι δύο προφανείς στόχοι που έχουν τεθεί, αυτοί της ηθικής και αισθητικής διαπαιδαγώγησης νεαρών αναγνωστών, υλοποιούνται με επιτυχία μέσα από  την εκσυγχρονισμένη αφήγηση των αρχαιοελληνικών μύθων από τον Vagelis Iliopoulos (Βαγγέλης Ηλιόπουλος) σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εικονογράφηση του Stephen Livanos. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αισθητική των σχεδόν τετράγωνων βιβλίων  με εικόνες που λάμπουν χρωματικά και εκπλήσσουν εικαστικά με τον μοντερνισμό τους. Έναν ιδιαίτερον έπαινο αξίζει τέλος η τυπογραφία των κειμένων, που είναι ενσωματωμένη στην εικαστική σύνθεση, εξελίσσοντας την ανάγνωση σε καλλιτεχνική απόλαυση.

Την επόμενη διάκριση κερδίζει επάξια το «Εικονιστόρημα» με τον λακωνικό τίτλο: «Α= ­Α» σε κείμενα και εικόνες του Δημήτρη Αναστασίου από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο». Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο είδος βιβλίου που συνδυάζει την εικονογραφημένη λογοτεχνία με το comic και ανήκει στον χώρο  του graphic  novel.                                  Το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου σε συνδυασμό με την ποιοτική εκτύπωση και την γραφιστική επιμέλεια αναδεικνύει τα υπέροχα σχέδια του Δημήτρη Αναστασίου σε όλη την εικαστική  τους ποιότητα, υποστηρίζοντας παράλληλα την ποιητική διάθεση της αφήγησης. Θεωρούμε ότι αυτή η έκδοση αποτελεί υπόδειγμα αρτιότητας, που θα πρέπει να καταστεί παράδειγμα για το ανερχόμενο εκφραστικό είδος του graphic novel.

 

Προηγούμενο άρθροΊμρε Κέρτες : Ήμουν ένας Άουσβιτς – κλόουν (μτφρ- επιμέλεια: Γιώργος Καρτάκης)
Επόμενο άρθροΟ Σπύρος Ασδραχάς και οι «πρωτόγονοι της εξέγερσης» (του Σπύρου Κακουριώτη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ