Βιβλιοθήκη εκ του μηδενός

0
931

 

 

Ασημίνα Φούφα, υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ασπροπύργου.

 

Στον Ασπρόπυργο υπάρχει μια Δημοτική Βιβλιοθήκη που ξεκίνησε με 1.400 τίτλους και σήμερα έχει 14.000 τίτλους. Με μία υπάλληλο, χωρίς καμία οικονομική «προστασία» , μόνον με χορηγίες, και τη ζωντάνια και θέληση της κ. Ασημίνας Φούφα, που είναι η υπεύθυνη για όλα: τη λειτουργία, την οργάνωση των εκδηλώσεων , την τροφοδοσία σε νέα βιβλία, τον προγραμματισμό του Ανοικτού  Πανεπιστήμιου του Δήμου, η Βιβλιοθήκη του Ασπροπύργου αποτελεί ένα παράδειγμα της από τα κάτω προσφοράς.

 

 

Κυρία Φούφα πότε και πώς ξεκίνησε η βιβλιοθήκη;

 

Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998, όταν με προσέλαβαν για να τη λειτουργήσω, μέχρι τότε παρέμενε κλειστή.

 

Πόσα βιβλία είχατε στην αρχή και πόσα τώρα;

 

 

 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ασπροπύργου, είχε 1.450 τίτλους βιβλίων. Η δημότισσα Ασπροπύργου, κ. Βασιλική Φούφα, βλέποντας την αγωνία μας, προσφέρθηκε  και αγόρασε για τη βιβλιοθήκη 800 τίτλους βιβλίων . Σκεφθήκαμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους του βιβλίου στον κ. Μπουκάλα, τον κ. Ζενάκο, τον κ. Μπασκόζο. Ο κ. Παντελής Μπουκάλας μας έδωσε περίπου 2.000 τίτλους βιβλίων. Ο κ. Ζενάκος μας έδωσε βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης. Ο Διευθυντής, τότε, του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, κ. Γ. Μπασκόζος,  πρόσφερε χιλιάδες τίτλους, μας στήριξε σημαντικά, σχεδόν τα περισσότερα βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας, οφείλονται στη μεγάλη υποστήριξη του. Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει 14.000 τίτλους βιβλίων πολλών κατηγοριών.

 

 

Ποιο είναι το κοινό της βιβλιοθήκης;

 

Τη βιβλιοθήκη μας την επισκέπτονται άτομα όλων των πνευματικών επιπέδων και των ηλικιών. Πάρτε υπόψη σας ότι ο Ασπρόπυργος είναι μια περιοχή που έχει πολλούς Ρωσοπόντιους κι άλλους ξένους με ελλείψεις στην γνώση της ελληνικής.

 

Τι ενέργειες κάνατε για να  διευρύνετε τη δράση της Βιβλιοθήκης;

 

 Φροντίζουμε συνεχώς να ανανεώνουμε το υλικό των βιβλίων. Έχουμε δημιουργήσει Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων, η οποία λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και ξεκινάμε Λέσχη Ανάγνωσης για τους μικρούς μας φίλους. Έχουμε δημιουργήσει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί όλο τον χρόνο.

 

Ποια ήταν η στάση των δημοτών και των άλλων παραγόντων. Υπήρξε διαφοροποίηση στο διάστημα από την αρχή μέχρι σήμερα;

 

Υπήρξε μεγάλη διαφοροποίηση. Στην αρχή επρόκειτο για μια κλειστή βιβλιοθήκη. Κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχει. Στη συνέχεια με τις λειτουργίες της προσέλκυσε τους δημότες. Αυτό φαίνεται από την επισκεψιμότητα που έχουμε, από τις συνεχόμενες νέες εγγραφές. Ειδικά το τελευταίο διάστημα και λόγω της αυξανόμενης οικονομικής κρίσης, πιστεύω ότι ο κόσμος αναζητά λύσεις, μέσα από το βιβλίο. 

 

Ποιες ενέργειες έκανε ο δήμος;

 

Ο δήμος μάς έχει δώσει μεγάλες πρωτοβουλίες. Πιστεύω δε ότι αυτό μας κάνει πολύ πιο δραστήριους και υπεύθυνους, είναι σημαντικό που   βρίσκεται πάντα δίπλα μας, και υποστηρίζει τις προσπάθειές μας σε ότι κάνουμε.

 

Ποια η σχέση σας με τα σχολεία;

 

Έχουμε συνεχή επικοινωνία, προσκαλούμε όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής. Έχουμε ήδη ορίσει τρεις μέρες την εβδομάδα που μας επισκέπτονται και τους ξεναγούμε στο χώρο μας αποσκοπώντας στην εξοικείωση των παιδιών με τα βιβλία αλλά και γενικότερα με το χώρο της βιβλιοθήκης.

 

Πώς λύσατε το οικονομικό πρόβλημα;

 

Μόνον βρίσκοντας χορηγούς. Παράδειγμα , τώρα , με μια επιχορήγηση των Ελληνικών Πετρελαίων καταλογογραφήσαμε τους τίτλους της Βιβλιοθήκης με βάση το επίσημο σύστημα που ακολουθεί και το ΕΚΕΒΙ.

 

Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον;

 

 Να διατηρήσουμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη , όσο μπορούμε, βέβαια,  ως πυλώνα διατήρησης και διάδοσης του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού. Να μπορεί να έχει ένα νέο, ουσιαστικά παρεμβατικό ρόλο, μέσα στην κοινωνία, ώστε να κάνει τους επισκέπτες, μέλη της,  να νιώθουν τη Βιβλιοθήκη ως μια υποστηρικτική κοινωνική δύναμη, ως ένα δυναμικό φορέα αξιών, επιστήμης και γνώσης.

 

 

INFO: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ασπροπύργου στεγάζεται στον Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, καταλαμβάνοντας έναν όροφο, 300 περίπου τ.μ. Συμμετέχει στο project Future Library, που στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

H  κ. Ασημίνα Φούφα είναι υπεύθυνη στο Γρφαείο της  Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εκδόσεων συγγραμμάτων, βιβλίων

&  λοιπών συγγραφικών έργων,     Προγράμματα  Δια Βίου Μάθησης,   Οργάνωση των Διαλέξεων

του  ¨ Ανοιχτού  Πανεπιστημίου¨

Ταχ. Δ/νση: Αλ. Παναγούλη 13       :  2105577191 – 2105577593

 

email : asiminafou@yahoo.gr

 

Προηγούμενο άρθροΌταν ο άνθρωπος παίζει πόλεμο
Επόμενο άρθροΔημοκρατία και Σαλαμίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ