Βιβλία που, ίσως,δεν προσέχτηκαν….(8)

1
705

 

 

 Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

 

Μερικά βιβλία που , ίσως, διέλαθαν της προσοχής των αναγνωστών επειδή  δεν εντάσσονται στις γνωστές κατηγορίες, μυθιστόρημα κ.ά.

Arthur Schopenhauer

Περί Ανάγνωσης και Βιβλίων

Μτφρ: Γιάννης Καλιφατίδης, ΑΓΡΑ

Ο Σόπενάουερ πιστεύει ότι το βιβλίο είναι όπως το φαί, να φας πολύ παχαίνεις και πλαδαρεύεις. Ο καλός αναγνώστης πρέπει να βρίσκει ανάμεσα στα διαβάσματά του χρόνο για να στοχάζεται, να αποφεύγει τα βιβλία που διαβάζουν οι πολλοί. Μικρό δοκίμιο με εκπληκτικές αναλογίες με τη σημερινή  εποχή και τις συνήθειες μας.

 

 

Μάρη Θεοδοσοπούλου

Παπαδιαμαντικά 2011, Τέττιξ

Η κριτικός Μάρη θεοδοσοπούλου συλλέγει σε ένα μικρό τόμο τα κείμενα που έγραψε για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με αφορμή το επετειακό έτος 2011. Οξύτατη στην κριτική της, λεπτολόγος, επιμένουσα στις πτυχές του θέματος θα σταθεί αντίθετη στις ευκαιριακές αποτιμήσεις του παπαδιαμαντικού έργου και θα προσπαθήσει να αναδείξει τη διαχρονία του. Θα ασχοληθεί με ζητήματα θεατρικοποίησης , επικαιροποίησης , μετάφρασης του έργου του σκιαθίτη πεζογράφου και θα διερευνήσει τούς πολλές φορές λάθος τρόπους της ιδιοποίησης του.

 

Φοίβος Παναγιωτίδης

Μίλα μου για γλώσσα. Μικρή εισαγωγή στη γλωσσολογία,

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

 

Μια εκλαΐκευση πτυχών της γλωσσικής επιστήμης, η οποία αποφεύγει τις «βαριές» ακαδημαικές αναλύσεις. Τα επιμέρους κεφάλαια του είναι «λέξεις και γραμματική», «γλωσσολογία’, «γλωσσική ανάπτυξη», «γλωσσική ποικιλία και γλωσσικές ποικιλίες», «γλώσσα και νόηση», «γλωσσικά προβλήματα», «ελληνική γλώσσα και ελληνική γραφή», «γλώσσα και επικοινωνία». Στα κεφάλαια αυτά θίγονται ζητήματα που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα και έχουν τροφοδοτήσει οξύτατες αντιπαραθέσεις. Ο συγγραφέας προσφέρει έναν μίτο να ανακαλύψουμε τα γλωσσικά θέματα, εκκινώντας από βασικές παραδοχές και προχωρώντας στις επί μέρους πτυχές των ζητημάτων που εγείρει η γλώσσα.

 

Κ.Μ. Newton (επιμέλεια)

Η Λογοτεχνική θεωρία του Εικοστού αιώνα

Ανθολόγιο κειμένων, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

 

Για όσους ασχολούνται με την ιστορία της τέχνης  αλλά και όσους θέλουν να γνωρίσουν τη  εξέλιξη της λογοτεχνικής θεωρίας – που καθόρισε ένα μεγάλο τμήμα του γραπτού μας πολιτισμού – το βιβλίο αυτό προσφέρει μερικά εμβληματικά κείμενα. Πρόκειται για γραπτά που σηματοδότησαν καμπές στην εξέλιξη της λογοτεχνικής θεωρίας, υπήρξαν αφορμές για μεγάλες διαμάχες και πολλέες φορές έδωσαν το έναυσμα να δημιουργηθεί μια νέα- αντίπαλη- θεωρία.  Περιλαμβάνονται βασικά κείμενα του ρώσικου φορμαλισμού, της νέα κριτικής,της γλωσσολογικής κριτικής, του δομισμού και του μετα- δομισμού, της ψυχαναλυτικής κριτικής, της μαρξιστικής και νέο-μαρξιστικής κριτικής , της φεμινιστικής κριτικής κ.τ.λ.

 

Cynthia Crews– Άννα Αγγελοπούλου

Σεφαραδίτικα παραμύθια των Βαλκανίων, Απόπειρα

 

Η Σύνθια Κρους περιηγήθηκε το 1927 το Μοναστήρι, τα Σκόπια, το Βουκουρέστι, το Σεράγεβο και τη Θεσσαλονίκη και διέσωσε μεταξύ άλλων σεφαραδίτικα παραμύθια και μπαλάντες, την εποχή που ακόμα η γλώσσα τους ήταν ζωντανή. Η Άννα Αγγελοπούλου σε μια κατατοπιστική εισαγωγή μας μεταφέρει στο κλίμα της Σύνθιας Κρους, τις περιηγήσεις και τις σκέψεις της και ταυτόχρονα προσπαθεί να καταλάβει αυτόν τον μικτό προφορικό πολιτισμός που είναι λίγο εβραικός, ιβηρικός και βαλκανικός ταυτόχρονα.  Παρατίθενται τέλος ένα σώμα παραμυθιών που διαφέρουν από τα ελληνικά αν και διακρίνει κανείς τις εκλεκτικές συγγένειες. Κείμενα ξεχασμένα αμετάφραστα μέχρι σήμερα.

 

Ηλίας Καφάογλου

Ελληνική αυτοκίνηση (1900-1940)

Άνθρωποι, δρόμοι, οχήματα, αγώνες, εκδόσεις Ύψιλον

 

Η ιστορία της Αθήνας (κυρίως) μέσα από την τεχνολογική εξέλιξη των τροχοφόρων. Ο συγγραφέας συλλέγει ενθυμήσεις, αποκόμματα εφημερίδων, αναμνήσεις επώνυμων και ανώνυμων, ιστορίες ξεχασμένες που ανακαλούν το ποιοι ήμασταν κάποτε. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους έλληνες αμαξοποιούς  και τους αγώνες αυτοκίνησης. Πάνω από όλα είναι μια διαδρομή στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας πάνω και κάτω από τους τέσσερις τροχούς.

 

 

Γιάννης Ξανθούλης

Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων, Διόπτρα

 

Ένα προσωπικό οδοιπορικό του Γιάννη Ξανθούλη που δεν τελειώνει. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου το 2008 συμπληρώνεται με τη συνέχεια των οδοιπορικών του στην Πόλη έως το 2013. Το δεύτερο τμήμα των περιπλανήσεων γίνεται με την γνώση της κρίσης και των συνεπειών της, συνομιλεί και πάλι με γνωστούς(Ορχάν Παμούκ, κ.ά)  κι αγνώστους και επιβεβαιώνει την αγάπη του συγγραφέα, αλλά και την αγωνία του για μια πόλη που μεταλλάσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

 

Βασίλης Κολώνας

Η πόλις. Ο αστικός χώρος στον Κ.Π.Καβάφη, University Studio Press

 

Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ επιχειρεί να ανακτήσει το αστικό τοπίο του ποιητή Κ.Π.Καβάφη. Το βάρος δίνεται στις ανώνυμες συνοικίες, στη μικρή κλίμακα, τον ιδιωτικό χώρο, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μέσα από το κείμενο αναδύεται η πόλη, σύμβολο ενός αστικού χώρου που δοκιμάζεται.

 

Γιώργος Χουλιάρας

Λεξικό Αναμνήσεων, Μελάνι

Ένα έξυπνο παζλ αναμνήσεων, βιωματικών εμπειριών, κοινωνικών και άλλων σχολίων. Ταυτόχρονα διαβάζουμε τη το αλφαβητικό μυθιστόρημα του ίδιου του συγγραφέα, που εκπλήσσει με την ευθυβολία, την ειρωνεία και το χιούμορ του.

 

Λουίς Σεπούλβεδα

Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ

Μτφρ: Αχιλλέας Κυριακίδης, Ύψιλον

 

Πρόκειται για την καταπληκτική περιπέτεια του γάτου με το ελληνικό προφίλ, ενός ποντικού και του αγοριού που ζούσε μαζί τους. Συγκινητική ιστορία που μπορείτε να τη διαβάσετε στα εγγονάκια σας, την αγαπημένη σας αλλά συνίσταται να την αφηγηθείτε στο γάτο σας…κι αν δεν έχετε γάτο, θα πρέπει να πάρετε επειγόντως.

 

Γιώργος Τσουκαλάς

Κουρασμένος από έρωτα, Φαρφουλάς

Μυθιστορηματική αναφορά στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη γραμμένη από τον φίλο του Γιώργο Τσουκαλά , το 1927, και έχει να κάνει με τους έρωτες, τις ουσίες και το spleen της εποχής. Συνοδεύεται από δύο εισαγωγές του ίδιου του Τσουκαλά αλλά και επίμετρο σχετικά με τη ζωή του συγγραφέα, αυτού του άγνωστου μποέμ διανοούμενου του μεσοπολέμου.

 

Θανάσης Καράβατος

Έχει και η νοσταλγία την ιστορία της, εκδόσεις Νέδα

Ένα μικρό πόνημα ύμνος στη νοσταλγία και την ιστορία της. Από το πώς και που προήλθε η λέξη, τα διάφορα νοήματα που απέκτησε κατά καιρούς, τη σχέση της με την ιατρική και την ψυχιατρική, οι αναφορές στη λογοτεχνία, σημασία της γενικώς.

Νίκος Δασκαλοθανάσης

Ιστορία της τέχνης, Η γέννηση μιας νέας επιστήμης από τον 19ο αιώνα στον 20ο αιώνα, ΑΓΡΑ.

Η επιστήμη της ιστορίας της τέχνης υπήρξε από την αρχή, ιδίως στο  γερμανόφωνο  χώρο, φορέας της ίδιας της εθνικής ιδεολογίας μέσα από το δίπολο μουσείο – πανεπιστήμιο. Ο συγγραφέας περιγράφει τις δραστηριότητες της Σχολής του Βερολίνου, το όραμα των νεαρών ρομαντικών , τις απόψεις του Γιάκομπ Μπούρκχαρτ, τη μέθοδο του Τζιοβάνι Μορέλλι, το έργο της Σχολής της Βιέννης και οι αναφορές κλείνουν με τον εθνικοσοσιαλιστή Χανς Ζέντλμάιρ. Στόχος να φωτιστεί η διαδικασία της γέννησης της επιστήμης της ιστορίας της τέχνης.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΒιβλία για τις γιορτές (7), ποίηση
Επόμενο άρθροΗ σέκτα των μαθηματικών

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ