Βιβλία για τις γιορτές (5), για παιδιά

1
577

 

της Μαρίζας Ντεκάστρο. 

 

   Χαρίστε τα! Χαρείτε τα! Ξεχωρίζουν!  

 

Εικονογραφημένα βιβλία

Τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία είναι απολαυστικά και μιλούν σε όλους, στα παιδιά

και στους μεγάλους, με τα χρώματα και τις ιδέες τους, τη φαντασία τους. Είναι συχνά βιβλία τέχνης καθώς οι εικόνες έχουν το ίδιο βάρος με το κείμενο το οποίο, πολλές φορές, είναι εξαιρετικά σύντομο αλλά πυκνό σε νοήματα.

Η επιλογή, πολύ δύσκολη, αν και τελικά δεν υπάρχει το τέλειο βιβλίο!

 

Μαρί Κολμόν

Μίσκα

εκδ. Κόκκινο

Ο Μίσκα, το λούτρινο αρκουδάκι κυκλοφόρησε το 1941, όμως δεν πάλιωσε. Με την καινούρια εικονογράφηση του Ολιβιέ Ταλλέκ, ο Μίσκα ξαναρχίζει τη ζωή του στις παιδικές βιβλιοθήκες αφηγούμενο μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία για τη χαρά της προσφοράς.

 

Βασίλης Παπατσαρούχας

Το αγόρι που ζωγράφιζε τον ουρανό

Εκδ. Μεταίχμιο

Όταν ο εικονογράφος γίνεται συγγραφέας… Οι ζωγραφιές του Βασίλη Παπατσαρούχα, σουρεαλιστικές, αποσπασματικές υποτάσσονται, χωρίς να χάσουν το χαρακτήρα τους, σ’ ένα παραμύθι με σφιχτή δομή που μιλάει για τη μοναξιά όπου σε οδηγούν οι εμμονές. Η μανία του Φράνσις για ζωγραφική τον απομόνωσε απ΄ όλους και όλα, αλλά και ακύρωσε ότι εξέφραζε συνειδητά: να χαρίσει χαρά στα παιδιά που τους λείπει, να ονειρεύεται και να παίζει. Όμως αυτός δεν έπαιζε και τα όνειρα δεν του έβγαιναν. Το αγόρι… ξεχωρίζει γιατί η πραγματικότητα, πάντα παρούσα, φορώντας το ένδυμα της μαγείας τον μεταμόρφωσε στο ευτυχισμένο παιδί που ήταν παλιότερα.

 

Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και η βαλίτσα

Εκδ. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Πέντε συγγραφείς, οι Α. Μητσιάλη, Ν. Σακκά-Νικολακοπούλου, Μ. Παπαγιάννη, Α. Μπίζη, Β. Ηλιόπουλος και πέντε εικονογράφοι, οι Β. Ψαράκη, Ι. Σαμαρτζή,

Ν. Ανδρικόπουλος, Δ. Παρίση και Ντ. Σταματιάδη ένωσαν τις δυνάμεις και την τέχνη τους για να βγει το βιβλίο της Εταιρείας Ψυχικής Υγιεινής του Παιδιού και του Εφήβου. Είναι η ευαισθησία που το κάνει να ξεχωρίζει! Μιλούν για προβλήματα σαν κι αυτά που καλείται να διαχειριστεί ο κοινωνικός φορέας που τους στέγασε. Ο γλάρος του Μίλτου τού μαθαίνει ότι ακόμα κι όταν η μαμά εγκαταλείπει το σπίτι της λέγοντας λέξεις που πληγώνουν υπάρχουν εκείνες ο άλλες, οι καλές λέξεις που ανακουφίζουν. Η Ροζαλία έμαθε την αξία και τη χαρά που δίνουν τα όνειρα γιατί τα όνειρα για να πραγματοποιηθούν δεν έχουν ανάγκη από κλεψιές και ψέματα. Το γατί, ο Τσε, βοήθησε τον Αναστάση να βρει νόημα στη ζωή του μετά το θάνατο του μπαμπά του. Η Μίνα ανακάλυψε ότι οι φίλοι είναι πιο σημαντικοί από την επίσκεψη στη χώρα της Ανίας και της τηλεόρασης. Τέλος, το πιο ανθρώπινο και συγκινητικό παραμύθι, Δεν είμαι βαλίτσα μιλάει για τα διαζύγια που δεν παίρνουν υπόψη τους τα παιδιά. Λυπητερό βιβλίο; Μάλλον αισιόδοξο θα λέγαμε, για την αγάπη της ζωής…

 

Νάνσυ Τρικαλίτη

Ο βασιλιάς αταξίδευτος

Εικ. Έλενα Ζουρνατζή

Εκδ. Καλειδοσκόπιο

Ο βασιλιάς Αταξίδευτος έχασε τη βασίλισσά του. Αποφάσισε λοιπόν να κατεβεί από το θρόνο του και να πάει να τη βρει… Μπορεί ένα δύσκολο ταξίδι να σε μάθει να ζεις και ν’ αγαπάς; Πόσες πόρτες πρέπει να ξεκλειδώσεις για να βρεις το νόημα της ζωής; Ένα παραμύθι που κεντάει πάνω στη λαϊκή παράδοση, στο λόγο και στην τέχνη της. Οι παιδαγωγικές εφαρμογές στις τελευταίες σελίδες ανοίγουν δρόμους στη σκέψη και στη δημιουργία.

 

Χρήστος Μπουλώτης

Η επανάσταση των παιχνιδιών

Εικ. Φωτεινή Στεφανίδη

Εκδ. Καλέντης

Ο έμπειρος συγγραφέας κλείνει το μάτι στον μεγάλο ομότεχνό του, τον Άντερσεν και ταυτόχρονα συνθέτει ένα παραμύθι το οποίο αναδεικνύει το δικό του πάθος για τα παλιά παιδικά παιχνίδια. Δεν περιορίζεται στη νοσταλγία για τα παλιά, αλλά συμπεριλαμβάνει και τα παλιά ”σύγχρονα” παιχνίδια , θύματα κι αυτά του καταναλωτισμού.

 

Κατερίνα Κρις

Στη χώρα των Λεξοφάγων Χμ!

Εκδ. Κέδρος

Με τα Χμ! να κυκλοφορούν στις σελίδες τα μικρά παιδιά θα βρουν το νόημα της γραφής και θα πάψουν να φοβούνται τη γραπτή έκφραση. Πολύ πιο αποτελεσματικό και πιο ευχάριστο από όσα διδάσκονται στο σχολείο για τη σημασία της. Η γραφή είναι παιχνίδι κι έχει κανόνες. Όταν τους μάθεις δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα! Κείμενο και εικονογράφηση γίνονται ένα συναρπαστικό πολύχρωμο puzzle που σε παρακινεί να το συνθέσεις.

 

Joao Miguel Tavares- Nuno Saraiva

Τι φταίει για την κρίση μπαμπά;

Μετ. Κατερίνα Χτενέλη- Λένα Ιωαννίδου

Εκδ. Πατάκη

Μαθήματα πολιτικής οικονομίας για μικρά παιδιά. Ένα διπλό βιβλίο: ο δεξιός

μπαμπάς και ο αριστερός μπαμπάς δίνουν απαντήσεις για την κρίση. Ξεχωρίζει για την απλότητα με την οποία διατυπώνει τόσο δύσκολες έννοιες αφήνοντας περιθώρια στα παιδιά να ρωτήσουν και στους ενηλίκους να αναφερθούν σε πολύ περισσότερες παραμέτρους της κρίσης.

 

Quentin Greban

Πώς να εκπαιδεύσετε το (μικρό) μαμούθ σας

Εκδ. Ίκαρος

Όταν υπάρχει μικρό παιδί στο σπίτι είναι σαν να έχεις ένα κατοικίδιο. Το μικρό μαμούθ είναι κι αυτό παιδάκι. Η ευφυής ιδέα του συγγραφέα είναι να μάθει το παιδί όχι τόσο πώς να εκπαιδεύσει το ζωάκι του αλλά να μπει στη θέση του και να μάθει το ίδιο τους κανόνες της καλής συμβίωσης!

 

Λήδα Βαρβαρούση

Τι ρόλο παίζει αυτή η αγελάδα;

Εκδ. Παπαδοπουλος

Η αγελάδα ζηλεύει τους πάντες και τα πάντα. Θέλει να μοιάσει σ’ όποιον συναντά, στο χαμαιλέοντα, στο καναρίνι, στο δελφίνι, στην κότα με το κόκκινο λειρί… Γίνεται; Το προσπαθεί, αλλά την ευτυχία δεν τη βρίσκει, γιατί στην πραγματικότητα έχει χάσει τον εαυτό της! Ας σκεφτούμε λοιπόν ποιοι είμαστε, ακόμα κι αν είναι γίνουμε τελικά ηθοποιοί. Ένα βιβλίο, functional όπως λέγεται, γραμμένο με πολύ κέφι και χωρίς διδακτισμό.

 

Μυθιστορήματα

Προτείνουμε μυθιστορήματα που ανοίγουν δρόμους, είτε ως προς το θέμα είτε ως προς τη γραφή τους. Μυθιστορήματα που έχουν ισχυρή άποψη για το πώς πρέπει να αφηγείσαι ιστορίες που να ενδιαφέρουν το νεανικό αναγνωστικό κοινό, να το ασκούν και να το εξοικειώνουν με τις πολλές όψεις της λογοτεχνίας.

 

Τούβε Γιάνσσον

Ιστορίες με τα Μούμιν  (4 τίτλοι)

Μετ. Μαρία Αγγελίδου

Εκδ. Πατάκη

Το πρώτο βιβλίο των Μούμιν κυκλοφόρησε το1945, ακολούθησαν κι άλλα επτά κι έγιναν κλασικά! Αυτά τα πλασματάκια- ζώα είναι ή ανθρωπάκια;- αγαπήθηκαν γιατί μας βάζουν σ’ έναν κόσμο όπου η ζωή τους, όπως και αυτή των ανθρώπων, παρουσιάζεται παραστατικά με τις χαρές, τις δυσκολίες και τις αντιξοότητές της. Η οικογένεια των Μούμιν είναι λειτουργική και αντιαυταρχική, ο ένας σέβεται τον άλλο και δέχεται τις ιδιαιτερότητές του χαρακτήρα του. Πέρα από τα προβλήματα που έχουν να λύσουν, ατομικά ή όλοι μαζί, μας δείχνουν ένα δρόμο φιλοσοφικό για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά. Θαυμάσια η μετάφραση της Μ. Αγγελίδου.

 

Mάνος Κοντολέων

Μανόλο και Μανολίτο

Εικ. Ίρις Σαμαρτζή

Εκδ. Πατάκη

Το μυθιστόρημα, σε δυο μέρη, ξετυλίγει τη σχέση δυο σχεδόν συνονόματων προσώπων: του ηλικιωμένου συγγραφέα με ένα αγόρι. Η αθωότητα του παιδιού θα δώσει στον ηλικιωμένο κάτι από αυτά που έχασε στην ωριμότητά του και μαζί οι δυο τους θα ζήσουν σαν σε όνειρο τη φύση και τις ομορφιές της, θα ανακαλύψουν μαζί την πραγματικότητα και τις δυσκολίες της. Η ιδέα είναι γνωστή, όμως η τέχνη του Κοντολέων τη μετατρέπει σ’ ένα εξαιρετικά λυρικό κείμενο που χαίρεσαι να το διαβάζεις.

 

Λώρη Κέζα

Υπόθεση Laurus, Τα κατορθώματα της Ρόζας Δελλατόλα

Εκδ. Διόπτρα

Η Ρόζα, έφερε τα πάνω κάτω στη μικρή κοινωνία των Λουτρών της Τήνου όταν έλυσε το γρίφο μιας σκοτεινής υπόθεσης: Εργολάβοι οικοδομών, Αλβανοί εργάτες, φασίστες, διαπλεκόμενοι δημοτικοί άρχοντες, καθολικοί και ορθόδοξοι, συνθέτουν το μπέρδεμα που δημιουργήθηκε επειδή η Ρόζα είναι πεισματάρα και θέλει να πάει στο σχολείο των Ουρσουλίνων. Η συγγραφέας, με φόντο μια αστυνομική παιδική ιστορία, μιλάει με μαεστρία για όσα ταλαιπωρούν την έρμη πατρίδα μας!

 

Κριστόφ Γκαλφάρ

Ο πρίγκιπας των νεφών: Το πρωινό των τριών ήλιων

Μετ. Ευγενία Τσελέντη

Εκδ. Καλέντης

Στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, ο γνωστός μας αστροφυσικός συνδυάζει και πάλι τη λογοτεχνία με την επιστήμη και την κάνει κεντρική ηρωίδα αυτής της νεανικής περιπέτειας. Οι ήρωες για να μπορέσουν να επιζήσουν στο εχθρικό περιβάλλον της μολυσμένης γης, όπου έχει μεταφερθεί ο πόλεμος μεταξύ του Τυράννου και των υποστηρικτών του βασιλείου των Νεφών του Βορρά, θα πρέπει να εξιχνιάσουν τα μυστικά της φύσης.

 

Ελένη Πριόβολου

Οι φύλακες των αστεριών

Εκδ. Καστανιώτη

Την τελευταία εικοσαετία, πολλά ακούστηκαν για τη μουσουλμανική μειονότητα και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών της αλλά των παρεμβάσεων στην κοινότητα των ενηλίκων με στόχο την ισότιμη ανάπτυξη και την άρση των προκαταλήψεων που εμποδίζουν την ένταξη των μειονοτήτων στην ελληνική κοινωνία. Μοναδικό ως προς το θέμα του, το μυθιστόρημα μας μεταφέρει στη Θράκη και αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ τριών κοινωνικών ομάδων που συνυπάρχουν με πολλά προβλήματα στην περιοχή- των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των ρομά. Η συγγραφέας χειρίζεται το θέμα των μεταξύ τους σχέσεων, με λεπτότητα και ανοιχτό μυαλό και συμβάλει, όσο μπορεί μέσα από τη λογοτεχνία, στη γνωριμία με τις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας.

 

Λέμονι Σνίκετ

Όλες οι λάθος ερωτήσεις «Ποιος μπορεί να είναι τέτοια ώρα;»

Εικ. Σεθ

Μετ. Σοφία Γρηγορίου

Εκδ. Ψυχογιός

Ο Λέμονι Σνίκετ ξαναχτυπά με μια νέα σειρά ευφάνταστων μυθιστορημάτων! Αφού ξεμπέρδεψε τις υποθέσεις των ορφανών Μπόντλερ, στην καινούρια σειρά αφηγείται την εκπαίδευσή του ως ντετέκτιβ σε μια μυστηριώδη οργάνωση για την οποία κανείς δεν γνωρίζει τίποτα. Όμως το μυστήριο που καλείται να λύσει ο Λέμονι, τελικά λύνεται με τα επιτυχημένα λάθος ερωτήματα που θέτει στην πορεία της διαλεύκανσης. Το ένα εκατομμύριο αντίτυπα που πωλήθηκαν σ’ ένα χρόνο στις ΗΠΑ αποδεικνύουν όχι τόσο την τυπικά λογοτεχνική του αξία όσο τη μαεστρία με την οποία είναι γραμμένο ένα τρελό στόρι που συναρπάζει!

 

Πιρς Τόρντεϊ

Το τελευταίο αγρίμι

Μετ. Βάσια Τζανακάρη

Εκδ.Μεταίχμιο

Μια δυστοπική κοινωνία έτσι όπως δεν την έχουμε διαβάσει σε άλλο μυθιστόρημα. Απόλυτη δυστυχία παντού: στη ζωή του βουβού ήρωα που το σκάει από ένα σχολείο-φυλακή, απόλυτη δυστυχία στη φύση όπου ψοφούν όλα τα ζώα ρημαγμένα από την αρρώστια που προξένησαν οι άνθρωποι. Μια περιπέτεια παράξενη, με ομιλούντα ζώα και με τον ήρωα να επικοινωνεί μαζί τους και να παίρνει τη θέση του αρχηγού που θα τα οδηγήσει προς τη ζωή αποκαθιστώντας την τάξη της φύσης.

 

 

Προηγούμενο άρθροΑνέβηκα κι εγώ στη Σαλονίκη
Επόμενο άρθροΒιβλία για τις γιορτές (6), αγιοβασιλιάτικα

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ