Βιβλία για τις γιορτές (3), Βιογραφίες

0
302

Colin Duriez

Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, Η γέννηση ενός θρύλου

(μτφρ: Θωμάς Μαστακούρης), Κέδρος

Ο Τόλκιν είναι όντως ένας θρύλος της νεότερης εποχής. Πολύ πριν οι ταινίες του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» εξακοντίσουν τον μύθο υπήρχαν εκατομμύρια φανατικοί αναγνώστες του.  Ως εκ  τούτου οι οπαδοί του περίμεναν με αγωνία να διαβάσουν ποια ήταν η ζωή του και κυρίως το πώς σκέφτηκε να δημιουργήσει αυτούς τους μύθους. Από πού προέρχονται οι ιστορίες της Μέσης Γης  και σε τι βασίζεται η  μυθολογία τους; Πόσο εύκολο ήταν να δημιουργήσει αυτό τον κόσμο; Βιβλίο- κλειδί για τους οπαδούς του φανταστικού.

 

Μάρω Δούκα

Ο πεζογράφος και το πιθάρι του, Πατάκης

«Σα να γραφες ένα πεζογράφημα για σένα…», λέει η Μάρω Δούκα γράφοντας για τους δικούς αγαπημένους συγγραφείς. Γιατί μέσα από τα κείμενα για τους άλλους στην ουσία μιλάς για σένα, μιλάς για το πώς σκέφτεσαι και κυρίως για το πώς γράφεις. Έτσι αυτά τα κείμενα της γνωστής πεζογράφου, γραμμένα μέσα στη δεκαετία 1981-1991 και εκδομένα είκοσι χρόνια είναι «δέκα χρόνια κομμάτια» από τη ζωή της Μ. Δούκα αλλά και τη δική μας ζωή. Διαβάζοντας τα έχουμε την ευκαιρία να «τρυπώσουμε» στη σκέψη της συγγραφέως και να δούμε τι την τριβελίζει.  «Μια ιδιότυπη συγγραφική αυτοβιογραφία» θα ήταν ένας καλός τίτλος γι αυτό το βιβλίο.

 

Αλεξάνδρου Γιώτη

Πύρρος, ο δρόμων μάγειρος, Τόπος

Ο εκλιπών Αλέξανδρος Γιώτης ήταν σπουδαίος μάγειρας- φιλόσοφος. Γι αυτόν η μαγειρική ήταν ένα μίγμα λαικής σοφίας, παράδοσης , ανθρωπιάς και καλής κοινωνικής ζωής. Σε αυτό το βιβλίο ο διάσημος μάγειρος- είχε μια μεγάλη καριέρα στη Γαλλία και στην Ελλλάδα- αφήνει την (μαγειρική) του διαθήκη.  Αφηγείται την ιστορία της ζωής του μέσα από τη σχέση του με το φαγητό και την τέχνη της μαγειρικής. Στο βιβλίο παρατίθενται και αντιπροσωπευτικές συνταγές από τις γευστικές περιπλανήσεις του συγγραφέα.

 

Άρτεμις Κούπερ

Πάτρικ Λη Φέρμορ, μια περιπέτεια,

(μτφρ: Ηλίας Μαγκλίνης), Μεταίχμιο

 

Ίσως ήταν ο σπουδαιότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας. Συνέδεσε το όνομά του με την Ελλάδα αφού και την περιηγήθηκε και πολέμησε με τους έλληνες αντάρτες στην Κρήτη καταλήγοντας να περάσει πολλά χρόνια , μέχρι το θάνατο του, σε ένα αγροτόσπιτο στη Μάνη.  Η ζωή του περιπετειώδης γεμάτη απρόοπτα και αλλαγές. Η Άρτεμις Κούπερ συνεργάστηκε στενά με τον Φέρμορ για την έκδοση άρθρων και της αλληλογραφίας του. Η καταγραφή της ζωής του εξαντλητική στις λεπτομέρειες της  με πολλές σημειώσεις και πρόσθετα στοιχεία.

 

Stephen Hawking

Αυτοβιογραφία, Το χρονικό της ζωής μου

(μτφρ: Νέστορας Χούνος), Τραυλός

 

Ο Χόκινγκ είναι σίγουρα ο θρύλος της επιστήμης στον 20ο αιώνα. Καρφωμένος σε μια καρέκλα χωρίς ομιλία ( εντελώς παράλυτος, κτυπημένος από τη νόσο του Γκέριγκ) κατάφερε να διατυπώσει τις περίφημες θεωρίες του για την Μεγάλη Έκρηξη και τις μαύρες τρύπες και να αποκτήσει τη φήμη ενός σύγχρονου Αινστάιν. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας κατάφερε να γράψει την αυτοβιογραφία του έτσι ώστε ακόμα κι αυτό το (απλό) βιβλίο να γίνεται μια μαρτυρία του θάρρους και της ανεξάντλητης επιμονής του να ζήσει μέχρι τελευταίας ρανίδας.

 

Mo Yan
Αλλαγή
Μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου,Αγρα
Σκηνές από τη ζωή στη σύγχρονη Κίνα (1969-2010) με την πένα του νομπελίστα Μο Γιαν. Τα χρόνια στο σχολείο, η θητεία στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, η λογοτεχνία, το πανεπιστήμιο, η συμμετοχή σε κριτικές επιτροπές της τηλεόρασης. Αφήγηση ακριβόλογη και γοητευτική, έντονα βιωματική και παράλληλα ένα ντοκουμέντο καθώς εστιάζει στα γεγονότα της συλλογικής ιστορίας και της κινεζικής καθημερινότητας.

 

Επιλογή: Γιάννης Μπασκόζος

Προηγούμενο άρθροΟ Άμος Οζ στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΤο παιχνίδι της γραφής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ