Αφύλακτος στη Σίκαλη

0
117

 

Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη.

Τρία διηγήματα του Σάλιντζερ, τα πρωτότυπα των οποίων βρίσκονται τριπλοαμπαρωμένα σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, παρά τον όρο να μην κυκλοφορήσουν πριν τις 27 Ιανουαρίου 2060 (δηλαδή ακριβώς 50 χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα), διέρρευσαν μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται για το διήγημα ‘ Ένας Ωκεανός Μπάλες του Μπόουλινγκ’, με αφηγητή το μεγάλο αδελφό του Holden Caulfield, από το Φύλακα στη Σίκαλη, που είχε υποβληθεί προς δημοσίευση στο Harper’s Bazaar  πριν την οποία όμως ο Σάλιτζερ το απέσυρε και το δώρισε με μυστικοπάθεια στο Princeton, καθώς και τα διηγήματα ‘Πώλα’ και ‘Ο Εορτάζων’, φυλασσόμενα από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Τέξας επίσης υπό τον όρο να παραμείνουν κρυφά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Princeton, το πρώτο διήγημα πρέπει να είχε αντιγραφτεί χειρόγραφα στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης ή να είχε προκύψει από φωτοτυπίες πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’80 γιατί μετά το Πανεπιστήμιο του Princeton απαγόρευσε τη φωτοτύπηση έργων του Σάλιντζερ.

Τα τρία διηγήματα αποτελούν σκαναρισμένο αντίγραφο ενός βιβλίου που είχε κυκλοφορήσει πειρατικά στο Λονδίνο το 1999 σε 25 αντίτυπα, με την ακόλουθη περίεργη οδηγία στο εσώφυλλο: ‘ Τα τρία διήγημα στο παρόν βιβλίο παραμένουν αδημοσίευτα και φυλασσόμενα από τον Τζ. Ντ. Σάλιντζερ προς δημοσίευση.’  Το βιβλίο πωλήθηκε το Σεπτέμβριο στο eBay από μια διεύθυνση στο Brentford, στο δυτικό Λονδίνο, για μόλις 67,5 στερλίνες, ενώ στη συνέχεια κάποιος το σκάναρε και το δημοσίευσε στη σελίδα What.cd απ’ όπου όμως τελικά οι υπεύθυνοι τα απέσυραν, σεβόμενοι τις επιθυμίες του συγγραφέα να παραμείνουν μυστικά τα συγκεκριμένα έργα.

Εν τω μεταξύ έχουν κυκλοφορήσει αντίγραφα και σχόλια για τα τρία διηγήματα σε διάφορες άλλες διαδικτυακές σελίδες όπως το Reddit.

Προηγούμενο άρθροΓεωμετρίας το ανάγνωσμα
Επόμενο άρθροΗ αθέατη Μεταπολίτευση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ