ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΤΟΛΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ 1. Εισαγωγικό

0
920

Με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατο του Τόλη Καζαντζή, ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. αποφάσισε να διοργανώσει, με τη συνεργασία της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «“Στην μπάντα για τους δίσεχτους καιρούς”. Το έργο του Τόλη Καζαντζή (1938-1991)». Την οργάνωσή της ανέλαβε Επιτροπή αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Σ. Πίστα (Πρόεδρο), τον Τάσο Α. Καπλάνη, τον Μιχ. Γ. Μπακογιάννη και την Ιωάννα Ναούμ (μέλη).

Λόγω των αυξημένων συμμετοχών, η Ημερίδα έγινε τελικά Διημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2016, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. Κατά την έναρξη, προβλήθηκαν εικόνες από τη ζωή και το έργο του Καζαντζή (επιμέλεια Ήβη Καζαντζή – Ανδρέας Δημητριάδης) και μίλησε, για τον συγγραφέα, ο Παναγιώτης Σ. Πίστας («Από τη μικροϊστορία μιας φιλίας, μιας παρέας και της εποχής τους»).

Στην πρώτη από τις έξι συνεδρίες, αποσπάσματα από το πεζογραφικό έργο του Καζαντζή ανέγνωσαν οι ηθοποιοί Φιλαρέτη Κομνηνού, Δημήτρης Ναζίρης, Έφη Σταμούλη και Ταξιάρχης Χάνος, ενώ τις μουσικές παρενθέσεις ανέλαβε ο Κώστας Βόμβολος.

Από τις 16 συνολικά εισηγήσεις που ακούστηκαν στη Διημερίδα, κατατέθηκαν γραπτώς στην Επιτροπή 10, οι οποίες και δημοσιεύονται εδώ κατά σειρά που ακούστηκαν, μαζί με το εναρκτήριο κείμενο ομιλίας του Παναγιώτη Σ. Πίστα. Σχεδόν όλες οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στο πεζογραφικό έργο του Καζαντζή και είτε ανέδειξαν νέα θέματα και ζητήματα είτε ανασημασιοδότησαν παλαιότερες κριτικές αναγνώσεις. Με αυτόν τον διπλό τρόπο, εκτιμούμε ότι το έργο ενός σημαντικού, αλλά αδίκως παραμελημένου στις μέρες μας, πεζογράφου επανήλθε στο προσκήνιο, επιδεικνύοντας αξιοπρόσεκτη αντοχή στον χρόνο. Θα ήταν ευχής έργο, εάν η Διημερίδα αυτή γινόταν η αφορμή για να προκληθεί εκ νέου το ενδιαφέρον των μελετητών, των νέων φιλολόγων και της αναγνωστικής κοινότητας, αλλά και του εκδοτικού οίκου, ο οποίος θα χρειαζόταν να δώσει ώθηση σε αυτό το ενδιαφέρον, ανατυπώνοντας τα βιβλία του Καζαντζή, τα οποία έχουν από πολύ καιρό εξαντληθεί.

Η Οργανωτική Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει και από εδώ τον Καθηγητή κ. Γιάννη Τζιφόπουλο, Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Α.Π.Θ., την κ. Αικατερίνη Νάστα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ., καθώς και όλο το προσωπικό της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή της Διημερίδας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» και ειδικά στον Πρόεδρό της κ. Νικηφόρο Παπανδρέου τόσο για τη συμμετοχή της «Τέχνης» στο Πρόγραμμα όσο και για την οικονομική συνδρομή. Θα ήταν παράλειψη, εάν η Επιτροπή δεν ευχαριστούσε ολόθερμα τους μεταπτυχιακούς σπουδαστές του Τομέα Μ.Ν.Ε.Σ. για την εθελοντική προσφορά τους στην αντιμετώπιση ποικίλων οργανωτικών και πρακτικών ζητημάτων.

Επίσης, ευχαριστούμε την Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. για την οικονομική συνδρομή, όπως, βεβαίως και τον Αναγνώστη για την αποδοχή της πρότασής μας να δημοσιεύσει τα κείμενα των εισηγήσεων.

Ιούνιος 2017

Η Οργανωτική Επιτροπή

Παναγιώτης Σ. Πίστας (Πρόεδρος)

Τάσος Α. Καπλάνης

Μιχ. Γ. Μπακογιάννης

Ιωάννα Ναούμ (Μέλη)

Προηγούμενο άρθροΑΦΙΕΡΩΜΑ Τόλης Καζαντζής : 2. Από τη μικροϊστορία μιας φιλίας, μιας παρέας και της εποχής τους (του Π.Σ.Πίστα)
Επόμενο άρθροΠρόσκληση σε διάλογο (της Κατερίνας Σχοινά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ