Από τον Μπαχ στη τζαζ

0
750

1ος  Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «De Bach Au Jazz».  Από τις 7 έως τις 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ο πρώτος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «De Bach Au Jazz» (www.concours-piano-debachaujazz.com/) που οργάνωσε ο «Σύλλογος Nathalie» στη μνήμη της Ναταλίας Βογιατζή, της αδικοχαμένης 20χρονης κόρης της διεθνούς φήμης σολίστα και καθηγήτρια πιάνου Λίλιας Μπογιατζίεβα. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο χώρο της Schola Cantorum, που είναι εγκατεστημένη σε ένα ιστορικό μνημείο του 17ου αιώνα, μοναστήρι Άγγλων Βενεδικτίνων μοναχών στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού, κοντά στους Κήπους του Λουξεμβούργου.

Η κεντρική ιδέα του διαγωνισμού είναι η εμφάνιση της εξέλιξης όλων των μουσικών τεχνοτροπιών από την εποχή του Μπαρόκ μέχρι σήμερα (σύγχρονη μουσική, αυτοσχεδιασμός, έως και την Jazz). Την επιτροπή αποτελούσαν πιανίστες και καθηγητές με διεθνή καριέρα και με πολύ σημαντική παιδαγωγική εμπειρία σε μουσικές Ακαδημίες στη Γαλλία, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα και Βουλγαρία (Ian Jones, Yuri Bogdanov, Yanka Hekimova, Αγάθη Λεϊμονή, Michel Denis, Borislava Taneva, Lilia Boyadjieva).

Οι διαγωνιζόμενοι ήταν χωρισμένοι σε 7 ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους (από 6 έως 35 ετών). Σε κάθε ομάδα ήταν υποχρεωτική η εκτέλεση ενός κομματιού του Μπαχ (ή της εποχής Μπαρόκ) και ένα κομμάτι Jazz (ή της σύγχρονης εποχής). Στα πιο υψηλά επίπεδα παίχτηκαν έργα από όλες τις  εποχές.

110 διαγωνιζόμενοι από 23 χώρες και 4 ηπείρους συμμετείχαν στο διαγωνισμό, με πολυπληθέστερες συμμετοχές από τη Ρωσία (35), Γαλλία (32), Ελλάδα (11), Βουλγαρία (10) και Τσεχία (7).

Στα τελευταία δύο επίπεδα, όπου ο ανταγωνισμός ήταν ο πιο σκληρός, τα πρώτα βραβεία κέρδισαν δύο ελληνόπουλα: η Δέσποινα Τσιλιβάκου (ομάδα μέχρι 19 ετών) και ο Κωνσταντίνος Δεστούνης (ομάδα άνω των 20 ετών). Και οι δύο βραβευθέντες έχουν σπουδάσει πολλά χρόνια με την Ελληνίδα καθηγήτρια Αγάθη Λεϊμονή και συνέχισαν με τον Igor Petrin στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα πάντα είχε ταλέντα, τώρα όμως έχει και εξέχουσα «πιανιστική σχολή»!

Το ειδικό βραβείο «Ναταλία Βογιατζή» για την καλύτερη εκτέλεση «αυτοσχεδιασμού – Jazz» κέρδισε ο νεαρός Βούλγαρος πιανίστας Angel Nikolov, 19 ετών.

Εκτός από τα χρηματικά βραβεία – της τάξης των 8.000 ευρώ – τα πρώτα βραβεία των τριών τελευταίων ομάδων κέρδισαν επίσης και τη δωρεάν εγγραφή και συμμετοχή στην 5η Διεθνή Θερινή Ακαδημία Πιάνου και το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ πιάνου στον Πόρο από τις 19 μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2013, τα οποία οργανώνει η καθηγήτρια Αγάθη Λεϊμονή (www.porospianoacademy.gr). Εκεί διδάσκουν κάθε χρόνο πάνω από δέκα καθηγητές και σολίστες πιάνου διεθνούς φήμης και δίνεται μια συναυλία υπό το φως της πανσέληνου στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ποσειδώνα, με τη σύμπραξη της ορχήστρας Sinfonietta Αθηνών.

Ο διαγωνισμός «De Bach Au Jazz» αναζητεί ήδη πόρους και χορηγούς για να καταστεί θεσμός και να συνεχίσει να δίνει κίνητρο σε ταλαντούχους νέους που ασχολούνται με τη μουσική.

 

Προηγούμενο άρθροΗ «Κρίση» θέλει κάρτα μέλους στη Βιβλιοθήκη
Επόμενο άρθρο“ΕΝΑ ΣΠΗΤΙ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ