Ανοίγει σήμερα η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

0
401

Εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, 218 συμμετοχές εκθετών, μεταξύ των οποίων 14 ξένες χώρες και περισσότερες από 230 προγραμματισμένες εκδηλώσεις οι οργανωτές φιλοδοξούν να δώσουν μια αισιόδοξη εικόνα για το βιβλίο στην Ελλάδα. Η Έκθεση αναπτύσσεται σε δύο περίπτερα (13 και 15) στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού –το οποίο ενσωμάτωσε το ΕΚΕΒΙ- από τη ΔΕΘ-Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών και τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στις 19:30 στο περίπτερο 15 και θα μιλήσει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 11 Μαΐου

Με 218 εκθέτες η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης λέγεται ότι ξεπερνάει κάθε προηγούμενο συμμετοχών (εκδότες, πολιτιστικοί φορείς, ιδρύματα, πρεσβείες, ινστιτούτα από την Ελλάδα και το εξωτερικό), μεταξύ των οποίων 14 ξένες χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία (1 εκδότης), Γαλλία (1 εκδότης), Γερμανία, Ινδονησία (1 εκδότης), Ιράν, Ιταλία, Κίνα (23 εκδότες), Κροατία,  Κορέα, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία (3 εκδότες) και το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα. Μάλιστα φέτος οι Έλληνες εκδότες είναι περισσότεροι από ποτέ, δείχνοντας τη στήριξή τους στον θεσμό.

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Έκθεσης που περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 230 εκδηλώσεις εντός και εκτός των χώρων της ΔΕΒΘ, συμμετέχουν προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού: 137 Έλληνες για το γενικό πρόγραμμα και 60 για το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, καθώς και 35 λογοτέχνες, λόγιοι και δημιουργοί από άλλες χώρες.

Παρά τις περικοπές η τιμώμενη χώρα, το Ισραήλ, έχει αξιόλογη εκπροσώπηση  από τον σύγχρονο διηγηματογράφο  Έντγκαρ Κέρετ, τη βραβευμένη και δημοφιλή μυθιστοριογράφο Τσρουγιά Σαλέβ και  τους Νόαμ ΜπαντΝτίνα ΠοράτΓεχούντα ΚορένΕϊλάτ Νεγκέβ, αλλά και την ιστορικό και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, Φάνια Οζ-Ζάλτσμπεργκερ, κόρη του διάσημου πεζογράφου Άμος Οζ.

 Κύριες θεματικές ενότητες στο πολιτιστικό πρόγραμμα της 11ης ΔΕΒΘ είναι:

Θεματικό Αφιέρωμα «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα» με αφορμή την Ελληνική Προεδρία, Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, Φεστιβάλ Κόμικς, τιμητικό αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του), τιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του), Παιδική και Εφηβική Γωνιά και παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα «Εκτός των Τειχών». Επίσης μια πιο διεθνή διάσταση αποκτά το –μέχρι πέρυσι- Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, καθώς διευρύνει τα σύνορα του, φιλοξενεί ποιητές και από άλλες χώρες και μετατρέπεται σε Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, με τη συνδιοργάνωση της Εταιρείας Συγγραφέων.

 

Προηγούμενο άρθροΤο Βιβλίο στο Ίδρυμα Πολιτισμού
Επόμενο άρθροΧάνοντας το νήμα Και Βρίσκοντας μια αγριόπαπια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ