Ανθολόγιο 18+1, μια πρόταση του Αναγνώστη: Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία

0
1344

 

 

Κυκλοφορεί  την ερχόμενη εβδομάδα σε όλα τα βιβλιοπωλεία η συλλεκτική έκδοση του Αναγνώστη “ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ 18+1”, μια ειδική έκδοση με αφορμή τον εορτασμό  της Αθήνας ως “Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018”. Πρόκειται για μια έκδοση – πρόταση. Περιλαμβάνει 18+1 πεζογράφους με φωτογραφία και απόσπασμα κειμένου τους στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Από το editorial

“Τα έργα της ελληνική μυθοπλασίας δεν έχουν  βρει στα ξένα γράμματα τη θέση που τους αξίζει. Το γιατί είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα που υπερβαίνει τις ερμηνευτικές δυνατότητες του παρόντος. Θεωρούμε πάντως πως η ελληνική πολιτική βιβλίου στο εξωτερικό την οποία άσκησαν τις τελευταίες δεκαετίες οι επίσημοι θεσμοί υπήρξε ελλιπής. Κι ένα λόγος είναι πως κανείς δεν τόλμησε,  κανείς δεν επέδειξε το θάρρος, κανείς δεν ανέλαβε το έργο της κατάλληλης προβολής της – καθώς προβάλλω σημαίνει «διαλέγω» και διαλέγω σημαίνει επιλέγω ορισμένα έργα τα οποία  αναδεικνύω, και αποκλείω ορισμένα άλλα (όχι αναγκαστικά δευτέρας διαλογής) τα οποία αποσιωπώ.

Ένας από τους πολλούς στόχους της διοργάνωσης  της UNESCO “Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018” είναι η επαφή του ελληνικού βιβλίου με τους ξένους αναγνώστες. Το περιοδικό Αναγνώστης αποφάσισε τη σύσταση μιας επιτροπής κριτικών λογοτεχνίας με στόχο την επιλογή για χάρη της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 δεκαοκτώ πολύ καλών σημερινών Ελλήνων πεζογράφων.   Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζουμε τους δεκαοκτώ μυθιστοριογράφους συν ένα διηγηματογράφο που επιλέξαμε ως επιτροπή κριτικών λογοτεχνίας, με γνώμονα την ποιότητα του έργου τους, χωρίς αυτό να σημαίνει  πως δεν υπάρχουν κι άλλοι άξιοι Έλληνες συγγραφείς ή πως δεν έχουν δημοσιευτεί και άλλα  ωραία έργα ελληνικής μυθοπλασίας”.

Η κριτική επιτροπή:  Ελισάβετ Κοτζιά, Κατερίνα Σχινά,  Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

 

Ταυτότητα

Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν φωτογραφηθεί ειδικά για το τεύχος αυτό από τον Κωνσταντίνο Πίττα.

Σύμβουλος σχεδιασμού ήταν ο Δημήτρης Αρβανίτης.

Μεταφράστρια στα περισσότερα κείμενα η Μέμη Κατσώνη.

Διορθώσεις: Β.Χατζηβασιελίου, Μέμη Κατσώνη

Διανομή: Πατάκης. Τιμή: 5 ευρώ

Ο Αναγνώστης ευχαριστεί τους χορηγούς  : ΟΣΔΕΛ, Εταιρεία Συγγραφέων, Χαρτιά Περράκης, εκδόσεις Καστανιώτη, Πατάκη, Μεταίχμιο και τα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

Παρουσίαση της έκδοσης

Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει στις 18 Μαίου, Παρασκευή, 8μμ στο Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη στοά, Χαλάνδρι.

Θα παραβρεθούν οι τιμώμενοι συγγραφείς.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΔιακειμενικές εξομολογήσεις: Η περίπτωση του Δημήτρη Νόλλα (της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου)
Επόμενο άρθροΗ Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα αποχαιρετά τον Άγγελο Δεληβορριά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ