Αναστάτωση για τα σχέδια σχετικά με την Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας

0
537

 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ 2Αναστάτωση εξακολουθεί να κυριαρχεί στον τύπο και στα διαδικτυακά site σχετικά με την περίφημη λίστα των 46 βιβλιοθηκών που λέγεται ότι θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων με την απόλυση λίγων δεκάδων υπαλλήλων.  Στην Πελοπόννησο αλλά και στην Κύπρο η είδηση που σόκαρε πιο πολύ είναι ότι ανάμεσα στις υπό συγχώνευση βιβλιοθήκες βρίσκεται και η ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας.

Δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε βιβλιοθήκη αλλά για μια ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της οποίας  το  Ιστορικό Αρχείο περιέχει προεπαναστατικά, επαναστατικά και  μετεπαναστατικά  έγγραφα χειρόγραφα και φιλοξενεί  το αξιόλογο αρχείο του Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου που περιέχει επίσης επιστολές με υπογραφή του Ζαν Ζακ Ρουσό, του βασιλιά Όθωνα, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, των Αναγνώστη και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, των Πάνου, Γενναίου και Μάρκου Κολοκοτρώνη, υλικό της οικογένειας Πλαπούτα, Πρακτικά της Πελοποννησιακής Γερουσίας και το αρχείο του Χαράλαμπου Χριστόπουλου. Επίσης σε αυτήν υπάρχουν παλιά βιβλία και χειρόγραφα Φράγκων, Ενετών και οπλαρχηγών του ’21, αλλά και αντίγραφα των αετωμάτων του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη που κοσμούν τους διαδρόμους της (οι περίφημες «αμαζονομαχία» και «κενταυρομαχία»).

Όπως σωστά γράφτηκε «τι μπορεί να κερδίσει  το «κράτος»  από την μείωση  της δαπάνης ενός ή δύο υπαλλήλων της βιβλιοθήκης που παράγουν έργο για 10  και  αμείβονται με τις χαμηλότερες αποδοχές σ’ όλο το Δημόσιο; (Θα αρκούσε η απόλυση ενός από τους καλοπληρωμένους συμβούλους υπουργών και βουλευτών για να καλύψει την δαπάνη και των δύο υπαλλήλων της βιβλιοθήκης. Αλλά θα μου πείτε που τέτοιες ευαισθησίες..).».

Είναι γνωστό ότι αυτού του είδους οι βιβλιοθήκες προσφέρουν απαραίτητο και μετρήσιμο έργο, εξυπηρετώντας  χιλιάδες   πολίτες, με  αστείες  επιχορηγήσεις που κινούνται από 2.000 – 10.000 € ετησίως για κάθε βιβλιοθήκη;

Ο τοπικός τύπος έχει ξεσηκωθεί. Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, που έχει οριστεί πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, όμως είναι γνωστή από το παρελθόν η πρόθεση συγχώνευσης βιβλιοθηκών. «Δεν γίνεται λόγος για κατάργηση, αλλά για συγχώνευση. Λέγεται ότι ίσως  συγχωνευτεί με τη βιβλιοθήκη του Πύργου, όμως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την κίνηση αυτή, αφού στην Ανδρίτσαινα απασχολείται μόλις ένας υπάλληλος».

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, για την είδηση αυτή, αλλά τόνισε πως ήδη έχει ενημερώσει όσους μπορούν να βοηθήσουν για να μην συμβεί κάτι τέτοιο. «Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ανιστόρητη και αψυχολόγητη ενέργεια, η σκέψη και μόνο για την αντιμετώπιση ενός μνημείου όπως αυτή είναι η Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, στη λογική μιας δημόσιας υπηρεσίας.
Πρέπει να γνωρίζουν πως η Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας και ο Επικούρειος Απόλλωνας, είναι η ψυχή μας. Δεν θα επιτρέψουμε στο βωμό των όποιων οικονομικών περικοπών να προσβληθεί η χώρα, ο τόπος και η ιστορία μας. Καλώ τους δημότες μας να τιμωρήσουν με τον πιο σκληρό τρόπο αυτούς που θα τολμήσουν να προβούν σε μια τέτοια ασεβή πράξη, σε βάρος της περιοχής και της ιστορίας μας».
Ο πρώην δήμαρχος Ανδρίτσαινας και εκπαιδευτικός, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, σε δήλωσή του τόνισε πως «η υποβάθμιση αυτή εντάσσεται στη λογική των περικοπών. Όταν καταστρέφεις τον πολιτισμό μιας χώρας αυτό έχει άλλες συνέπειες. Ή δεν έχουν καταλάβει γιατί μιλάνε ή έχουν άλλες σκοπιμότητες. Αν πρόκειται για το πρώτο, τότε είναι αμόρφωτοι, αν πρόκειται για το δεύτερο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Με μόλις έναν υπάλληλο και μια τόσο μεγάλη ιστορία που κρύβει μέσα της η Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας δεν έπρεπε καν να σκεφτούν μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο με τόσα που βλέπουμε να συμβαίνουν δεν με παραξενεύει αυτή η είδηση» σχολίασε ο κ. Αθανασόπουλος που τόνισε πως αναμένει την αντίδραση τόσο των φορέων όσο και των κατοίκων στο θέμα.

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

 

«Η Ε.Λ.Κ. πληροφορήθηκε με πόνο ψυχής την πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας (Ηλείας), που αποτελεί ένα από τα σεβάσμια λιθάρια του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής ψυχής. Κάποιοι από μας που έτυχε να την επισκεφτούμε θαυμάσαμε το ό,τι καλύτερο στον Έλληνα μέσα στο χρόνο. Γιατί τόση ασέβεια στο κληρονομημένο ωραίο και δημιουργικό των Ελλήνων; Γιατί η βίαια αποκοπή από τις ρίζες; Πού θα σταθούμε από δω και μπρος; Γιατί αυτή η απογύμνωση; Σε τι αποσκοπεί; Από ψηλά θα κοιτά με θλίψη ο Επικούρειος Απόλλωνας και θα διερωτάται: Μέχρι πού το πάει η Τρόικα; Να μας καταργήσει και την Ιστορία μας;. Κι εμείς γυμνοί πού πάμε; Ή συμπράττουμε κι εμείς στη γύμνια μας; Έλεος πια!

 

Χρίστος Χατζήπαπας

Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου»

 

Προηγούμενο άρθροΤο βίντεο της εκδήλωσης των Βραβείων του Αναγνώστη
Επόμενο άρθροΗ μπαλάντα του Τζέημς Τζόυς και της Νόρας Μπάρνακλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ