Αναζητώντας τη «μυστική παπαρούνα»

0
881

Μεσημέρι Παρασκευής, τα παιδιά του Ομίλου «Φιλαναγνωσία & Σχολική Βιβλιοθήκη» του Πρότυπου-Πειραματικού Γυμνασίου και του Πρότυπου-Πειραματικού Γενικού Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, βρίσκονται συγκεντρωμένα στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του σχολείου έτοιμα να κηρύξουν την έναρξη ενός πανελλήνιου διαγωνισμού υπό τον υποβλητικό όσο και ελκυστικό τίτλο « H μυστική παπαρούνα».  Υπάρχει ενδιαφέρον και ανάμεσα σε γελάκια και πειράγματα αναπτύσσουν τις ερωτήσεις προς την φιλόλογο καθηγήτρια Δώρα Μέντη που μαζί με τον καθηγητή Γιώργο Θώδη έχουν αναλάβει να τρέξουν το όλο πρότζεκτ. Στο τραπέζι είναι απλωμένα περιοδικά, το Διαβάζω, το Πλανόδιο , ο Φιλόλογος κ.ά Παραβρίσκεται  από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» ο διευθυντής του Γιάννης Ν. Μπασκόζος. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους διαγωνισμούς, την αξία τους αλλά διατυπώνονται και ερωτήσεις για τη δημοσιογραφία, τη λογοτεχνία, το διάβασμα, τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Δύσκολο να μαζέψεις τόσες απορίες. O διευθυντής του Αναγνώστη  μεταφέρει την εμπειρία του από τη συμμετοχή και στήριξη του «Αναγνώστη» σε ανάλογες πρωτοβουλίες με τα σχολεία της νήσου Άνδρου, τα Αρσάκεια Σχολεία, τη Γερμανική Σχολή.

 Η κ. Μέντη επιμένει στον τίτλο, να γίνει αντικείμενο αναζήτησης, να διερευνηθεί, να αποτελέσει τον μίτο που θα ξεδιπλώσει τη δημιουργικότητα.  Τα παιδιά φαίνονται εξοικειωμένα, καθώς η βιβλιοφιλική λέσχη έχει τρία χρόνια ζωής, έχει καταφέρει και πέρυσι να πραγματοποιήσει έναν πανελλήνιο διαγωνισμό, με σημαντικά αποτελέσματα: να αναγνωριστεί από τον δήμο, να βρει χορηγούς όχι μόνον για τα βραβεία αλλά και τον εξοπλισμό της. Κι όταν έχεις αποτελέσματα παίρνεις θάρρος και προχωράς παραπέρα. Τα μέλη της λέσχης το ξέρουν και βιάζονται να ξεκινήσουν. Έχουν ήδη με τη βοήθεια του καθηγητή κ. Θώδη καταφέρει να δημιουργήσουν σχετική ιστοσελίδα και περιοδικό, το «ευ-αναγνώσεις» που σύντομα θα είναι στον  αέρα.

 

      Η προκήρυξη του πανελλήνιου διαγωνισμού

                                                                                                              «Η μυστική παπαρούνα»

paparouna

 

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός «Η μυστική παπαρούνα» απευθύνεται  στο μαθητικό κοινό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι τετράμηνη: από τις 29 Νοεμβρίου 2013 ως τις 28 Μαρτίου 2014. Περιλαμβάνει τρεις βασικές κατηγορίες βιβλίων που επιλέγονται ιδιαίτερα από τα μέλη μας: Μυθιστόρημα (εφηβικό, κοινωνικό), μαθηματική λογοτεχνία, Αστροφυσική, με την προσθήκη και του Δοκιμίου, η ανάγνωση του οποίου απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερους μαθητές Λυκείου.

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτού του πειραματισμού που επιχειρεί με χαρά και καλές προσδοκίες ο Όμιλός μας: Πρωταρχικά ζητούμενα είναι η συμμετοχή των μαθητών στο απολαυστικό ταξίδι της ανάγνωσης, η επικοινωνία και η γνωριμία με έναν αχαρτογράφητο ακόμη αλλά υπαρκτό και εξαιρετικά σημαντικό χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας που έδινε και δίνει πάντα το παρόν, τροφοδοτώντας με ιδέες, πίστη, ελπίδα και αγάπη τις νεανικές συνειδήσεις, στηρίζοντας με την ψυχή του το σήμερα και εμψυχώνοντας όσο μπορεί το αύριο αυτού του τόπου.

Το σκεπτικό μας είναι απλό: στο χώρο της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης συσπειρώνονται προς το παρόν τα 30 μέλη του Ομίλου μας. Ανοίγοντας το χώρο σε μια εξ αποστάσεως επικοινωνία μέσα από τον πανελλήνιο διαγωνισμό ο αριθμός των αναγνωστών πολλαπλασιάζεται και το παιγνίδι της φιλαναγνωσίας ξεκινά! Μαθητές ή τμήματα του σχολείου που διαβάζουν ή ζωντανεύουν δημιουργικά κάθε βιβλίο, και διδάσκοντες που εμψυχώνουν αυτήν την προσπάθεια, συμβάλλοντας με την ενημέρωση, τη γνώση και τη φιλική τους διάθεση στην πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των παιδιών, συγκροτούν δυνάμει μια αναγνωστική κοινότητα που διεκδικεί με την αξία της μερίδιο στη γνώση, την παιδεία και τον πολιτισμό.

 

Ελάτε να παίξουμε αυτό το παιγνίδι!

Σας καλούμε να διαβάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία της δικής σας επιλογής, τα οποία όμως  θα εντάσσονται σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω θεματικές κατηγορίες:

ΔΟΚΙΜΙΟ (Κοινωνικό, Πολιτικό)

ΕΠΙΣΤΗΜΗ (Αστροφυσική, Μαθηματικά)

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (Εφηβικό, Κοινωνικό)

Και επειδή όλα τα σωστά παιγνίδια έχουν από την αρχή όρους και στόχους, κριτές και διακρίσεις,

Σας ενημερώνουμε από τώρα για τους στόχους μας:

α) να αναδειχθεί ένας νικητής/τρια ανά κατηγορία φιλαναγνωσίας και βαθμίδα της εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο) 

β) να αναδειχθεί ένα τμήμα σε πρωταθλητή φιλαναγνωσίας μιας συγκεκριμένης θεματικής κατηγορίας βιβλίων και βαθμίδας της εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο) 

γ) να αναδειχθεί ένα σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο) σε πρωταθλητή φιλαναγνωσίας με βάση τον συνυπολογισμό ποσοτικών και ποιοτικών επιδόσεων που θα επιτύχει.

 

Σας προϊδεάζουμε στη συνέχεια για τις διακρίσεις:

Απονομή Α, Β, Γ Βραβείων στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Απονομή Α Βραβείου στο Τμήμα και το Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο)

Απονομή Επαίνων που θα επιβραβεύουν τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό και θα αναγράφουν αριθμητικά την επίδοση του μαθητή/τριας, του τμήματος ή του σχολείου

 

Και σας πληροφορούμε εξαρχής για τους κριτές οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων από το Γυμνάσιο και το Λύκειο μας.

 

Και επειδή η γοητεία της ανάγνωσης, όπως όλοι οι αναγνώστες ξέρουμε, δεν εκφράζεται μόνο με λόγια και ακόμα περισσότερο με αριθμούς, εμείς οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού ζητάμε να θυμάστε ότι η συμμετοχή σας στο παιγνίδι προϋποθέτει όχι μόνο την αποδοχή των όρων αλλά και την επισήμανση: η «παπαρούνα» μας είναι «μυστική», που πάει να πει ότι πολλές φορές κρατά καλά κλειστά τα μυστικά, κρύβει εκπλήξεις κι ομορφιές που εσείς θα πρέπει να ανακαλύψετε!

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή, τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό και τη βαθμολόγηση θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης efsv.webnode.gr, μέσα από την οποία θα ενημερώνεστε τακτικά για τον διαγωνισμό, θα μαθαίνετε τις ειδήσεις και τη φιλαναγνωστική μας δράση.

 

Δώρα Μέντη – Γιώργος Θώδης, φιλόλογοι υπεύθυνοι καθηγητές του Ομίλου “Φιλαναγνωσία και Σχολική Βιβλιοθήκη” της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΝατάλια Γκορμπανέφσκαγια, in memoriam
Επόμενο άρθροΊταλο Καλβίνο: H ηθική της λογοτεχνίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ