Αμφίβολη επιστροφή της Βικελαίας…

0
180

Ως το τέλος του έτους η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη αναμένεται να επιστρέψει στην ιστορική έδρα της, στο κτίριο «Αχτάρικα» στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, vikelaiaστα Λιοντάρια. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, ο οποίος, παράλληλα υποσχέθηκε ότι σε δέκα ημέρες θα απομακρυνθούν οι σκαλωσιές και θα αποκαλυφθεί η πρόσοψη και σε δύο μήνες θα έχει παραδοθεί το κτήριο .

Η ιστορική αυτή Βιβλιοθήκη, που άρχισε να λειτουργεί το 1908 με πυρήνα της την βιβλιοθήκη του Δημητρίου Βικέλα, ο οποίος την δώρισε στον δήμο του Ηρακλείου πριν η Κρήτη ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος, παραμένει κλειστή από το 2006, όταν στο κτίριο όπου στεγαζόταν από το 1930 παρουσιάστηκαν στατικά προβλήματα. Έκτοτε, οι πλούσιες συλλογές της, που περιλαμβάνουν 250.000 τόμους βιβλίων, 300.000 φύλλα εφημερίδων, 500 τίτλους περιοδικών (μεταξύ των οποίων και ο Λόγιος Ερμής του Άνθιμου Γαζή), τη βιβλιοθήκη της Έλλης Αλεξίου, του Γιώργου Ανεμογιάννη και του Γιώργου Σεφέρη, αλλά και επτά αιώνων αρχειακό υλικό των βενετικών και οθωμανικών αρχών της Κρήτης, στοιβάζονται τα περισσότερα σε ακατάλληλα κτίρια, κάποτε σε υπόγεια, παρέα με φιλομαθή τρωκτικά, ενώ μικρό μέρος του πλούτου της (περί το 10%) είναι διαθέσιμο στο κοινό σε ένα κτίριο δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Ματθαίου.

Ελπίδες ότι τα βάσανα αυτού του πολύτιμου για ολόκληρη τη χώρα πνευματικού οργανισμού οδεύουν προς ένα τέλος δημιούργησε η χθεσινή ανακοίνωση του δημάρχου Ηρακλείου, κατά την παρουσίαση πέντε νέων εκδόσεων της Βικελαίας, καθώς και του νέου τεύχους του περιοδικού Παλίμψηστον. Τόνισε δε ότι γίνονται προσπάθειες για να εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 1,5 εκατομμύριο ευρώ ώστε να λυθεί το θέμα των υλικοτεχνικών υποδομών για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, κάτι που σημαίνει ότι το ανακαινισμένο κτήριο δύσκολα θα μπορεί να είναι λειτουργικό μέσα σε οκτώ μήνες…

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, η δημοτική αρχή δεν αναφέρθηκε διόλου στο θέμα που έχει προκαλέσει σάλο στο Ηράκλειο, την πρόθεσή της, δηλαδή, για εμπορική εκμετάλλευση του ισόγειου χώρου της Βιβλιοθήκης, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί καφετέριες και εμπορικά καταστήματα.

Οι πέντε καινούργιες εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι οι: Μαρίνος Ιδομενεύς, Κρητικό γλωσσάριο (Β’ τόμος), Γιάννης Μαυρομάτης και Νίκος Αγιώτης (επιμ.), Πρώιμη νεοελληνική δημώδης γραμματεία, Κώστας Μπουρναζάκης (επιμ.), Ανθολογία από το έργο του Γιώργη Μανουσάκη, Χρυσούλα Τζομπανάκη, Χάνδακας, η πόλη και τα τείχη, και Θα ’θελα αυτή τη μνήμη να την πω – Μνήμη Γιάννη Σακελλαράκη.

 

Σπύρος Κακουριώτης

 

Προηγούμενο άρθροΒραβείο Πούλιτζερ για τη Βόρεια Κορέα
Επόμενο άρθροΦυσιογνωμικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ