Τρεις σπουδαίες προσωπικότητες θα τιμηθούν από τον Αναγνώστη στη διάρκεια της τελετής των Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη, την Τρίτη 12 Ιουνίου, 8μμ, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).
Ο καθηγητής Αλέξης Πολίτης θα τιμηθεί με το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο που απονέμει ο Αναγνώστης σε άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών για το σύνολο του έργου τους.
Η συγγραφέας Ρίκα Μπενβενίστε θα τιμηθεί με το Βραβείο Νίκου Θέμελη για το βιβλίο της “Λούνα” (εκδ.Πόλις)
Θα απονεμηθεί Ειδικό Βραβείο Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού στον σκηνογράφο Γιώργο Ζιάκα, τη σχεδιάστρια Βουβούλα Σκούρα και τις εκδόσεις Θεμέλιο για το λεύκωμα “Γ. Ζιάκας, Θέατρο, Κινηματογράφος, ζωγραφική (εκδ.Θεμέλιο)
O Αλέξης Πολίτης, γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα και φέρει ένα σπουδαλιο όνομα καθώς είναι ανιψιός του καθηγητή και ακαδημαϊκού Λίνου Πολίτη και εγγονός του Νικόλαου Γ. Πολίτη που θεωρείται «πατέρας» της ελληνικής λαογραφίας, . Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπήρξε φοιτητής του Κ.Θ. Δημαρά στη Σορβόννη. Από το 1976 έως το 1989 εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και από το 1989 έως το 2012 στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα δημοτικα τραγούδια και τη ρομαντική λογοτεχνία. Τελευταίο βιβλίο του :” Η ρομαντική λογοτεχνία στο εθνικό κράτος 1830-1880: Ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, πνευματική κίνηση”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Η Ρίκα Μπενβενίστε γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Σπούδασε Ιστορία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και έκανε το διδακτορικό της στη μεσαιωνική ιστορία στη Σορβόννη (Ρaris, Ρantheon-Sorbonne). Δίδαξε στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Μεσαιωνικής Ευρώπης στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται επίσης η εβραϊκή ιστοριογραφία και η ιστορία του Ολοκαυτώματος. Το 2015 τιμήθηκε με το “Κρατικό ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα” για το έργο της “Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940”, εκδόσεις Πόλις.
Ο Γιώργος Ζιάκας γεννήθηκε στην Λάρισα το 1940. Στράφηκε στη σκηνογραφία το 1959. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη (1960-66). Εργάστηκε ως βοηθός στην έδρα ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (1972-79). Μετά την αποφοίτησή του ξεκίνησε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, καθώς επίσης με αρκετούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και με το Θεσσαλικό Θέατρο, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Συνεργάστηκε με διακεκριμένους σκηνοθέτες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Σχεδίασε κοστούμια και σκηνικά για τις περισσότερες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Για τα κοστούμια της ταινίας Μεγαλέξανδρος του Αγγελόπουλου βραβεύτηκε στο 21ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1980). Για την πολύτιμη προσφορά του στο ελληνικό θέατρο, το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου τού απένειμε το έπαθλο «Πάνος Αραβαντινός» (1995). Από το 1985 δίδαξε ζωγραφική και σκηνογραφία στην ΑΣΚΤ. Κατά την περίοδο 1981-2007 συνεργάστηκε με την ΕΛΣ, ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος