Αθήνα και πάλι Αθήνα… (του Σπ.Κακουριώτη)

0
730

 

 

 

Από τον Σπύρο Κακουριώτη.

 

Φυλλομετρώντας καθυστερημένα το τελευταίο τεύχος της Νέας Εστίας (τχ. 1.873) έχω την αίσθηση πως βρέθηκε στα χέρια μου εγκαίρως, δηλαδή στον καιρό του, καιρό της φθινοπωρινής επιστροφής στην πόλη –αυτήν που οι γάλλοι φίλοι μας ονομάζουν rentrée και εορτάζουν αναλόγως…

Εκλογικεύοντας, ιστορικοποιώντας και αναλύοντας ποικίλες πλευρές της πόλης, τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα «Λόγοι και εικόνες της πόλης» λειτουργούν θεραπευτικά απέναντι στη μελαγχολική διάθεση που προκαλεί η επιστροφή σε ένα δομημένο τοπίο όπου, ακόμη και η Ακρόπολη, αποτελεί έναν φραγμό για το βλέμμα, που συνεχίζει να ποθεί την απεραντοσύνη της θάλασσας.

Μακριά από αυτόν τον φθινοπωρινό λυρισμό, τα άρθρα εστιάζουν σε μια σειρά πολιτισμικές προσεγγίσεις της πόλης, πέρα από τις αμιγώς λογοτεχνικές (οι οποίες πολλές φορές έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες της Νέας Εστίας).

Οι συντελεστές του αφιερώματος αναζητούν τις αντανακλάσεις της πόλης στην κινηματογραφική εικόνα και την «οπτική λαογραφία» της (Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη), στα επίκαιρα της μεταπολίτευσης (Στέλιος Κυμιωνής), στην εικόνα της Αθήνας της κρίσης έτσι όπως παρουσιάζεται στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου (Αφροδίτη Νικολαΐδου), αλλά και στη θεατρική γραφή (Γιώργος Σαμπατακάκης). Ακόμη, αναζητούν τις αναπαραστάσεις της μέσα στην ιστορική πορεία «από την αστυφιλία στη δυστοπία της κρίσης» (Λίνα Λεοντίδου), στην εθνογραφία της, μέσα από τη μελέτη περιθωριακών ομάδων όπως οι ζητιάνοι της πόλης (Γ.Χ. Κούζας). Τέλος, άλλοι μελετητές προσεγγίζουν την πόλη μέσα από το παράδειγμα συγκεκριμένων δρόμων (Ζωή Ρωπαΐτου), πλατειών (Θανάσης Γιοχάλας) ή και ολόκληρων συνοικιών της (Ο.-Ε. Κασσαβέτη – Μάνθα Κατσικανά).

Τις σελίδες του καλού περιοδικού συμπληρώνουν ενδιαφέροντα άρθρα για τον ποιητή Αργύρη Χιόνη (Αλέξης Πολίτης), τα φιλοσοφικά δοκίμια του Γιώργου Σαραντάρη (Αλεξάνδρα Δεληγιώργη), τον Μανόλη Αναγνωστάκη ως κριτικό (Αντώνης Καρτσάκης), καθώς και μια φωτογραφική προσέγγιση του Θανάση Βαλτινού και της καθημερινότητάς του στην πόλη (Βασίλης Παπαγεωργίου).

 

[ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, Ευριπίδου 84, 105 53, Αθήνα, 210-32.13.030, neahestia@hestia.gr]

 

Προηγούμενο άρθροΛιποτάχτες και εθελοντές στην Άνδρο (του Γ.Ν.Μπασκόζου)
Επόμενο άρθροΕπιστροφή στην ιστορία μυστηρίου (του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ