Έφυγε ο εκδότης Πέτρος Σταθάτος

2
894

 

Έφυγε μετά από μάχη με τον καρκίνο ο εκδότης Πέτρος Σταθάτος. Παιδί της αντιδικτατορικής γενιάς έγινε γνωστός στη μεταπολίτευση μέσα από τον εκδοτικό οίκο Δελφίνι που ήταν το δημιούργημά του και με το οποίο έφερε νέο πνεύμα στον χώρο των εκδόσεων, δίνοντας έμφαση στους νέους συγγραφείς ,  σε παλιότερους άγνωστους δημιουργούς αλλά και σε «πειραγμένα» κείμενα.  Προηγουμένως είχε υπάρξει διευθυντής της  Σύγχρονης Εποχής. Μετά το Δελφίνι διεύθυνε τις εκδόσεις Πολύτροπον που εξειδικεύτηκαν κυρίως στα δοκίμια.  Το τελευταίο του δημιούργημα ήταν οι εκδόσεις Νόβολι , στον οποίο είχε επενδύσει πολύ μεράκι και δουλειά.  Στον Νόβολι, οίκος που δεν προσέχτηκε όσο έπρεπε, φιλοξενηθήκαν σπουδαία κείμενα, αιρετικές φωνές κι απρόβλεπτα δοκίμια, ενώ δεν παρέλειπε να εκδίδει και κείμενα που αφορούσαν στην πατρίδα του Κεφαλονιά.   Παρά τις εκδοτικές δυσκολίες, τα προσωπικά του προβλήματα παρέμενε μέχρι τέλος ένας αισιόδοξος μαχητής. Στο τελευταίο του ταξίδι στο Κοιμητήριο Ζωγράφου , στο οποίο έλαμψαν με την απουσία τους οι εκπρόσωποι του εκδοτικού χώρου,   τον συνόδευσαν φίλοι από τα παλιά και συνεργάτες του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, θα θυμόμαστε πάντα αυτό το χαμογελάκι που έσκαγε κάθε φορά που συναντούσε τους φίλους του και που σήμαινε « είμαστε ακόμα εδώ».

Γιάννης Μπασκόζος

 

 

Προηγούμενο άρθροΕπιλογές από τις χειμερινές εκδόσεις
Επόμενο άρθροΌταν ο άνθρωπος παίζει πόλεμο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ως εκδότης ενδιαφερόταν για τους συγγραφείς του. Ως άνθρωπος ήταν καλός και κυρίως συνεπής με τις επιλογές του. Θα λείψει σε όσους συνεργαστήκαμε μαζί του.

    Βασίλης Τσίχλης

  2. Να συμπληρώσω ότι ο Πέτρος Σταθάτος πριν αναλάβει τις εκδόσεις Πολύτροπον,πέρασε κι από τις εκδόσεις “Στάχυ”, που τότε ήταν τμήμα της εταιρίας “Πρόοδος Διανομή Βιβλίων” του Τάσου Κωσταμπάρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ