Έρευνα: οι αναγνώστες προτιμούν διαφορετικές συσκευές για διαφορετικά είδη ebooks

0
178

Του Μιχάλη Καλαμαρά.

 

Για πρώτη φορά τα tablet PCs θεωρούνται στις ΗΠΑ οι προτιμώμενες συσκευές ανάγνωσης, αν και με μικρή διαφορά, σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, biscσύμφωνα με το πρώτο μέρος για το 2013 της έγκυρης και επιδραστικής ConsumerAttitudesTowardE-BookReading του Book Industry Study Group (BISG) που υποστηρίζεται από τη Bowker Market Research.

To 44% των αναγνωστών ebooks προτιμούν σήμερα τα tablet PCs από 37% τον Αύγουστο του 2012, ενώ οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες προτιμώνται από το 42% σήμερα έναντι 49% τον Αύγουστο. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η πρόθεση αγοράς ενός tablet PC παραμένει σταθερή στο 37%, ενώ η αντίστοιχη πρόθεση για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες εμφανίζει κάμψη.

Εμφανής είναι πλέον η διαφοροποίηση στα είδη των ebooks που διαβάζονται σε κάθε κατηγορία συσκευής. Η λογοτεχνία συνεχίζει να κυριαρχεί στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες ενώ για εξειδικευμένα, μη-λογοτεχνικά βιβλία προτιμώνται άλλες συσκευές. Για παράδειγμα, αυτοί που προτιμούν τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες τείνουν να επιλέγουν λογοτεχνικά βιβλία γενικού ενδιαφέροντος, μυστηρίου, λογοτεχνικά βιβλία υψηλής ποιότητας και συναισθηματική λογοτεχνία, σύμφωνα με την έρευνα. Αντίθετα, οι εξειδικευμένοι οδηγοί και τα εγχειρίδια είναι πιο δημοφιλή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στα κινητά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς οι καταναλωτές προτιμούν να διαβάζουν περισσότερο ταξιδιωτικούς οδηγούς απ’ ό,τι στα tablet PC τους ή στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες.

Η έρευνα δείχνει επίσης συνεχή αύξηση στην προτίμηση των ebooks σε σχέση με τα έντυπα βιβλία. Το 82% περίπου όσων αγοράζουν ebooks συστηματικά (Power Buyers), όσων δηλαδή αγοράζουν ebooks σε εβδομαδιαία βάση, προτιμούν τα e-books σε σχέση με τα έντυπα και σχεδόν το 70% των μη-συστηματικών αγοραστών επίσης προτιμούν τα e-books σε σχέση με τα έντυπα.

 

Προηγούμενο άρθροΟι δημόσιες βιβλιοθήκες για τους κρατικούς λειτουργούς είναι ένα άχθος
Επόμενο άρθροΤο Παιχνίδι Του Στέμματος: Ένα τραγούδι για τους καιρούς μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ