Ένα σε δύο από την Amazon

0
135

Του Μιχάλη Καλαμαρά.  

Έναν συνδυασμό ebook και έντυπου βιβλίου

 σε χαμηλή τιμή προτείνει το  AmazonΤη δυνατότητα όσοι έχουν αποκτήσει ένα έντυπο βιβλίο να προμηθευτούν και το ebook σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές ή ακόμα και δωρεάν ανακοίνωσε το Amazon.

 

Η νέα υπηρεσία ονομάζεται Kindle MatchBook και καλύπτει έντυπα βιβλία που έχουν αγοραστεί από το αμερικάνικο κατάστημα από το 1995, όταν άρχισε να λειτουργεί, μέχρι και αυτά που θα αγοραστούν μελλοντικά. Η προσφορά ισχύει για έντυπα βιβλία που έχουν αγοραστεί καινούργια, εξαιρούνται δηλαδή τα μεταχειρισμένα. Τα ebooks θα μπορούν να αγοραστούν προς $2,99, $1.99 ή $0.99 ή να διατίθενται ακόμα και δωρεάν.Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έως τώρα 10.000 τίτλοι, αλλά το Amazon σκοπεύει να τα αυξήσει σημαντικά. Το Kindle MatchBook θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Οκτώβριο.

 

Είναι σχεδιασμένο στο ίδιο πνεύμα με το Amazon AutoRip, όπου όποιος έχει αγοράσει ή θα αγοράσει ένα μουσικό CD μπορεί να το αποκτήσει και σε MP3. Για τη μουσική όμως τα MP3 είναι δωρεάν για τους κάτοχους του αντίστοιχου CD.

 

Το Kindle MatchBook υλοποιεί την ιδέα του bundle στα ebooks, του συνδυασμού δηλαδή της έντυπης και της ηλεκτρονικής έκδοσης σε μια χαμηλότερη τιμή. Αφενός, ικανοποιεί αυτούς που κατέχοντας από παλιότερα την έντυπη έκδοση ενός βιβλίου θα ήθελαν και την ηλεκτρονική, για να τη διαβάσουν στη συσκευή τους, να τη μεταφέρουν πιο εύκολα ή να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, όπως την αναζήτηση μέσα στο κείμενο και τις ηλεκτρονικές σημειώσεις. Αφετέρου, παρά τη διαρκώς αυξανόμενη προτίμηση των αναγνωστών στα ebooks, οι έντυπες εκδόσεις μπορεί να είναι επίσης χρήσιμες, π.χ. στην εκπαίδευση, ή για συλλεκτικούς λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση ο αναγνώστης μπορεί να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα και των δύο μορφών του βιβλίου.

 

Παρόλο που είναι διαθέσιμη αρχικά μόνο για τις αγορές από το αμερικάνικο Amazon, το Kindle MatchBook αναμένεται και στα άλλα καταστήματα Amazon, όπως στο βρετανικό, από το οποίο έχουν γίνει οι περισσότερες αγορές έντυπων βιβλίων στην Ελλάδα.

 

Για τους αναγνώστες, το bundle έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίο θα ήταν χρήσιμο να εφαρμοστεί και από εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν όμως οι περιορισμοί της ελληνικής νομοθεσίας, που επιβάλλει ενιαία τιμή στα βιβλία για 2 χρόνια από την έκδοσή τους.

 

O Μιχάλης Καλαμαράς είναι διαχειριστής του blog www.eAnagnostis.gr

 

Προηγούμενο άρθροΟ Αιώνας του Follett
Επόμενο άρθροΗ θυμωμένη μπετονιέρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ