Ένας χρόνος Αναγνώστης

1
139

Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

 

Σαν χθες ετοιμάζαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Σαν σήμερα βγήκαμε στον αέρα. Ο Αναγνώστης κλείνει ένα χρόνο παρουσίας στο διαδίκτυο. Υπάρχουν και τα νούμερα, πολύ ικανοποιητικά, θα τα πω παρακάτω. Αλλά κυρίως υπάρχει η καλή υποδοχή. Όταν έκλεισε το περιοδικό «Διαβάζω» υπήρξε μια αμηχανία αλλά και ένα «γιατί», το οποίο μετά από λίγο δημιούργησε πληθώρα σκέψεων. Να βγάλουμε άλλο έντυπο, ήταν η πρώτη αντίδραση. Όχι πολύ φρόνιμη μιας και η ύφεση είχε εξανεμίσει τους χορηγούς – διαφημιζόμενους . Έμενε η ιδέα του διαδικτύου.  Το πιο δύσκολο – ο τίτλος. Πώς να το πεις; Η λέξη – Ο Αναγνώστης – μας έλυσε τα χέρια. Ο Νίκος Βασιλάκος, τεχνικός μας άγγελος και σύμβουλος, νομίζω ότι ήταν αυτός που την σκέφτηκε.  Από το Διαβάζω στον Αναγνώστη. Η αρχική ομάδα συστήθηκε επί τόπου και παραμένει μέχρι σήμερα: Λίλα Κονομάρα, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Μαρίζα Ντεκάστρο, Όλγα Σελλά, Κατερίνα Σχινά, Στρατής Χαβιαράς, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Έλενα Χουζούρη. Δίπλα μας και πολλοί άλλοι, παλιοί και νεότεροι.

Σε ένα έτος καταφέραμε να έχουμε 19.000 επισκέπτες τον μήνα. Δημοσιεύσαμε 900 άρθρα, δεχτήκαμε 600 σχόλια που δημοσιεύσαμε, έχουμε πάνω από 2000 φίλους στο facebook. Πολλά κείμενα στο fb ξεπερνούν τα 1500 like. Όσοι  μπαίνουν στο site μας  κάθονται 2-3 λεπτά(πολύ μεγάλος διαδικτυακός χρόνος)  και βλέπουν τον μήνα 40.000 σελίδες. Έχουμε ανταποκριτές σε Βρετανία, Γαλλία, Κωνσταντινούπολη και Ρωσία και προσεχώς στη Γερμανία και την Ν. Υόρκη. Δημοσιεύουμε κείμενα μεγάλα και μικρά, δημοσιογραφικά και μελέτες, σχόλια και παρεμβάσεις, αφιερώματα και ρουμπρίκες.  Τέλος συνεχίσαμε την παράδοση του Διαβάζω δημιουργώντας τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη, με μεγάλη υποδοχή από τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους βιβλιοπώλες, το αναγνωστικό κοινό. Φέτος θα πραγματοποιηθούν στις 5 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής.  Τη σεζόν 2013-1014 ξεκινήσαμε σε συνεργασία με το Megaron Plus τις λογοτεχνικές εκδηλώσεις μας. Εκδηλώσεις για πρόσωπα της λογοτεχνίας (Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, Άλκη Ζέη) και θεματικές ( μοντερνιστές συγγραφείς ή η επόμενή μας με θέμα «ιστορία και πεζογραφία» στις 28 Απριλίου).

Μα πάνω από όλα αυτό που χαρακτηρίζει τον Αναγνώστη είναι ότι οι επισκέπτες μας είναι άνθρωποι του βιβλίου, κυρίως αναγνώστες. Αυτό φαίνεται στο προφίλ τους, στα mail τους, στα σχόλια, στα κείμενα που μας στέλνουν, στις πληροφορίες που κατά καιρούς μας ζητούν. Απευθυνόμαστε  σε ένα πυρήνα αναγνωστών που συνεχώς μεγαλώνει. Γύρω από τον Αναγνώστη υπάρχει μια κοινότητα που ενδιαφέρεται για το βιβλίο και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε. Οι ιδέες μάς περισσεύουν οπότε οι φίλοι μας ας αναμένουν τις επόμενες εκπλήξεις μας.

 

 

Προηγούμενο άρθροΣαλόνι Βιβλίου, 21 – 24 Μαρτίου, Παρίσι
Επόμενο άρθροΤο μυθιστόρημα μιας τριπλής εξορίας

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να γίνει γέρων και σοφός, ο Αναγνώστης. Και να μας αναγιγνώσκει και να μας φιλοξενεί, εγκαρδίως!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ