Έκθεση Βιβλίου: τρίτη μέρα με προσδοκίες

0
116

Γιάννης Ν. Μπασκόζος (Θεσσαλονίκη – αποστολή).

Για  τρίτη μέρα συνεχίζεται  η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη περιμένοντας περισσότερους επισκέπτες.  Στις χθεσινές εκδηλώσεις κυριάρχησαν οι προγραμματισμένες εμφανίσεις των ποιητών στο πλαίσιο του νεοσύστατου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης, οι ατομικές παρουσιάσεις βιβλίων που εξελίχθησαν σε μικρές  performance όπως αυτή του Αύγουστου Κoρτώ και του Βασίλη Αμανατίδη για τα καινούργια τους βιβλία, οι συζήτησεις περί «Ταυτότητας και ετερότητας» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού αφιερώματος, η συζήτηση για τους μικρούς εκδότες που οργάνωσε ο ανερχόμενος εκδοτικός οίκος της Θεσσαλονίκης «Σαιξπηρικόν» και βεβαίως η γιορτή στο περίπτερο του Ισραήλ με ντόπιες γεύσεις και ποτά. Όπως πάντα ο παιδότοπος ήταν ο χώρος με τους περισσότερους επισκέπτες.

Στα εγκαίνια της 11ης Διεθνούς  Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) το  βράδυ  της περασμένης Πέμπτης 8 Μαΐου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως:  «Η Θεσσαλονίκη έχει τρεις μεγάλους θησαυρούς ανεκμετάλλευτους: το λιμάνι, την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και τα πανεπιστήμιά της. Το βιβλίο είναι το κύριο και απαραίτητο συστατικό για να αξιοποιήσουμε τις δύο από τις τρεις περιουσίες που έχει η πόλη» και έκλεισε λέγοντας ότι αν επανεκλεγεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές «δεσμευόμαστε να κάνουμε την ΔΕΒΘ πραγματικά σημείο ενδιαφέροντος για τους βιβλιόφιλους σε όλον τον κόσμο».

 

Οι περισσότεροι των ομιλητών όπως πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ Αναστάσιος Τζήκας  και ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, πρόεδρος του ΕΙΠ τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο θεσμός. Λέγεται ότι σήμερα σε σχετική σύσκεψη στην Αθήνα θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί η ΔΕΘΒ στο επόμενο ΕΣΠΑ 2015-2020

 

 

Από την πλευρά των εκδοτών μίλησε η εκδότρια του Ίκαρου Κατερίνα Καρύδη, πρόεδρος της νεοσύστατης Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος, λέγοντας ότι «παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, οι εκδότες αντέχουν. Αυτό δείχνει η παρουσία μας εδώ. Είμαστε μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, ο καθένας με τη δική του ιστορία και τη δική του φιλοσοφία, σε μια χώρα χωρίς βιβλιοθήκες, χωρίς υποδομή του βιβλίου, και παίρνουμε τα ρίσκα μας». Και κατέληξε: «Ο κλάδος δίνει δουλειά σε πολλούς άλλους, μεταφραστές, επιμελητές, στοιχειοθέτες, γραφίστες, τυπογράφους ακόμη και γιατρούς γιατί υποφέρουμε όλοι από τη μέση μας –είπε αστειευόμενη– και ζητάμε τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων, των αναγνωστών και της Πολιτείας για την υπόθεση του βιβλίου».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Άριε Μέκελ, της τιμώμενης χώρας της εφετινής 11ης ΔΕΒΘ, δήλωσε: «Οι Ισραηλινοί αποκαλούμε τους εαυτούς μας λαό του βιβλίου και είναι χαρά και τιμή να συμμετέχουμε σε αυτό το σύγχρονο γεγονός που υπογραμμίζει τη σχέση μας με την Ελλάδα και ιδιαίτερα την πόλη της Θεσσαλονίκης».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο13 λόγοι γιατί η Eurovision είναι ίδια με τις Ευρωεκλογές
Επόμενο άρθροAnne Stevenson , Η μητέρα κ.ά ποιήματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ