Έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη- χωρίς στίγμα.

2
114

Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου
Κλείνοντας τις πύλες της η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη άφησε στους συμμετέχοντες μια αμφίσημη αίσθηση: δέκα χρόνια πέρασαν και ακόμα συζητάμε αν χρειάζεται, αν πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, αν θα μπορούσε να είναι κάπως αλλιώς ή κάπου αλλού. Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις πόσο μάλλον όταν ή Έκθεση Βιβλίου έγινε σε μια μεταιχμιακή κατάσταση, η ύφεση έχει παγώσει την αγορά, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και το μέλλον του χάνεται μέσα στην ομίχλη αντικρουόμενων απόψεων. Με αυτά τα αρνητικά δεδομένα η Έκθεση κατάφερε να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι εκδότες παρουσιάστηκαν έστω και με λιγότερες εκδηλώσεις και μικρότερα περίπτερα, οι καλεσμένοι ήταν πολλοί και ορισμένοι λαμπεροί, οι περισσότερες συζητήσεις είχαν αξιοπρεπή συμμετοχή κόσμου. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ και το Δ.Σ. του προσπάθησαν να οργανώσουν μια έκθεση αντάξια των φιλοδοξιών του κόσμου του βιβλίου. Η ΔΕΘΒ δεν απέφυγε οργανωτικά προβλήματα κυρίως στα εγκαίνια. Ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος από κάθε άλλη φορά και οι πωλήσεις σημείωσαν κάθετη πτώση, 50-60%, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών εκδοτών.
Παρόλα αυτά αν έλειπε κάτι από τη ΔΕΘΒ ήταν ο σφυγμός. Ήταν μια έκθεση που νόμιζες ότι έγινε για να γίνει, για να μη χαθεί το ΕΣΠΑ, για να έχουμε τη συνέχεια του θεσμού. Η Έκθεση έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα που όλοι γνωρίζουνε και όλοι αποφεύγουν να το αγγίξουν: χρειαζόμαστε ένα φορέα, ένα κέντρο που θα οργανώνει την πολιτική του βιβλίου. Και σε αυτό χρειάζεται μια συνεννόηση όλων των φορέων του βιβλίου.
Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου κομπορρημονούσε ότι απέδειξε ότι έκανε την έκθεση χωρίς το ΕΚΕΒΙ όταν και ο τελευταίος υπάλληλος της έκθεσης ξέρει ότι τα πάντα στηρίχτηκαν στο know how και στη δουλειά των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ. Είπε ακόμα ότι ήταν η καλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ, ενώ ήταν σαφώς η έκθεση με τους λιγότερους επισκέπτες, χώρια που ο ίδιος είναι ζήτημα αν την είχε παλιότερα επισκεφθεί ποτέ. Και γιατί άλλωστε, μήπως ασχολείται με την κουλτούρα; Όσον αφορά το μέλλον του ΕΚΕΒΙ είπε ότι είναι στα χέρια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης , ενώ ξέχασε τις υποσχέσεις του ότι θα τακτοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ και πέταξε το μπαλάκι πάλι στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αρνητικά σχόλια προκάλεσε και η παρουσία του εμπόρου-συνδικαλιστή Χ. Μπαρμπουνάκη δίπλα στον υπουργό. Ο Χ. Μπαρμπουνάκης, λιγότερο δραστήριος ως εκδότης και περισσότερο ως διοργανωτής ανά την Ελλάδα παζαριών βιβλίων, ήταν χρόνια τώρα πολέμιος της έκθεσης. Ξεναγώντας τον υπουργό πολιτισμού του απόγευμα της Κυριακής προσπέρασε όλους του αθηναίους εκδότες μένοντας μόνον στους θεσσαλονικείς.

Προηγούμενο άρθροΟ Σπινόζα στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΜισέλ Ουελμπέκ: το κακό άνθισε!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απόλυτα περιεκτικό άρθρο. Αυτά ακριβώς ήταν η 10η ΔΕΒΘ.

    Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα του χρόνου. Να υπάρχουν workshops που να απευθύνονται σε συγγραφείς, σεμινάρια για εκδότες, ενημέρωση για το ηλεκτρονικό βιβλίο (παντελής απουσία του φέτος). Επίσης, η διεξαγωγή της Έκθεσης να μεταφερθεί ημερολογιακά μέσα στον Απρίλιο ή το Μάρτιο, και με κάποιον τρόπο να γίνει πιο γνωστή στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

    Πάντως, παρά τις αδυναμίες της, είμαι χαρούμενος που συμμετείχα για τρίτη χρονιά. Τα θετικά βάρυναν περισσότερο, και με την ίδια καλή διάθεση θα σπεύσω να πάρω μέρος και το 2014 (υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί).

  2. Εξαιρετική, πολύ καλός ο κλειστός χώρος, οι πολλές συζητήσεις, και του χρόνου, και στης Αθήνας, που κατήντησε απλό παζάρι….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ