Έκθεση Βιβλίου Σεβίλλης

0
157

 

Η Πλάθα Νουέβα φιλοξενεί αυτές τις μέρες την έκθεση βιβλίου της Σεβίλλης στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Από την 1η έως την 12η Μαΐου η πόλη τιμά τον ανδαλουσιανό ποιητή και μυθιστοριογράφο Χοσέ Μανουέλ Καμπαγέρο Μπονάλντ. Ο Καμπαγέρο Μπονάλντ ανήκει στους εκπροσώπους της ισπανικής Γενιάς του ’50, τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο Θερβάντες και παραμένει ενεργός παρότι μετρά 61 χρόνια ως ποιητής και 51 ως μυθιστοριογράφος. Υπό τον γενικό τίτλο «Μνήμη και Λογοτεχνία», το έργο του ποιητή είναι το βασικό θέμα εκδηλώσεων όπως «Θερβάντες, Σεβίλλη και Καμπαγέρο Μπονάλντ» και τα «Λογοτεχνικά τοπία του Καμπαγέρο Μπονάλντ».

Ο προϋπολογισμός της έκθεσης έχει μειωθεί φέτος κατά 20% ή 160.000 ευρώ λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα πολλαπλά βίντεο της έκθεσης του 2010 ανήκουν στο παρελθόν και οι εκθέτες είναι 41, από 51 πέρυσι, άλλα οι διοργανωτές φιλοδοξούν να προσελκύσουν το κοινό με ένα πλήρες πρόγραμμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει συναντήσεις με 24 συγγραφείς. Ο Καμπαγέρο Μπονάλντ θα μιλήσει για τα έργα και τις ημέρες του ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους λεσχών ανάγνωσης. Στόχος είναι να αντιστραφεί η περσινή πτώση κατά 20% της αγοραστική κίνησης της έκθεσης. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για την φετινή έκθεση αλλά ο κόσμος φαίνεται να ανταποκρίνεται και να κυκλοφορεί στον εκθεσιακό χώρο.

Ο δήμος της Σεβίλλης δίνει έμφαση στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά και εφήβους με εργαστήρια λογοτεχνίας, βιβλία όπως οι εικονογραφημένοι «101 καλοί λόγοι για να διαβάζεις» και συναντήσεις με συγγραφείς όπως η Αλμουδένα Γκράντες με το πρώτο της παιδικό βιβλίο. Το πρόγραμμα «Από στίχο σε στίχο» φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τους νεότερους με την ποίηση, μεταξύ άλλων και του τιμώμενου προσώπου της έκθεσης, ενώ στο πλαίσιο της ανάγνωσης παραμυθιών συμμετέχει και ο Αντόνιο Ροντρίγκεθ Αλμοδόβαρ, «ο τρίτος αδελφός Γκρίμ» σύμφωνα με την Άνα Μαρία Ματούτε (βραβείο Θερβάντες 2010). Τα σχολεία επισκέπτονται την έκθεση τα πρωινά των εργάσιμων ημερών ενώ την πρωτομαγιά και τα σαββατοκύριακα ο προσανατολισμός της έκθεσης είναι περισσότερο οικογενειακός.

Αλέξανδρος Μπασκόζος

Προηγούμενο άρθροΈνας καινούργιος δογματισμός
Επόμενο άρθροΣωτήρης Δημητρίου: Ό,τι υπήρχε δικό μας το περιφρονήσαμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ