Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη (Λονδίνο- ανταπόκριση).
Ολοκληρώθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο εκθεσιακό κέντρο Earl Court’s του Λονδίνου η 43η Έκθεση Βιβλίου με συμμετοχή 60 διαφορετικών χωρών και πάνω από 1.000 ξένους εκδοτικούς οίκους, με μόνο δύο εκθέτες( όσους η Φινλανδία, η Δανία, η Αίγυπτος, η Εσθονία και η Αρμενία) από την Ελλάδα, τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη και τον πάροχο ηλεκτρονικού περιεχομένου και application, Digitbooks4all.
Φέτος τιμώμενη χώρα ήταν η Νότιος Κορέα, και μάλλον αναμενόμενα, αφού πρόκειται για μια από τις 10 μεγαλύτερες αγορές βιβλίου παγκοσμίως όπου η πλειονότητα των τίτλων (πάνω από 80%) εκδίδεται είτε στα Γιαπωνέζικα είτε στα Αγγλικά. Οι σχετικές εκδηλώσεις, που συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο, περιλαμβάνουν τις καθιερωμένες ομιλίες 13 Κορεατών συγγραφέων, προβολές ταινιών σε ολόκληρο το Λονδίνο και παρουσιάσεις με θέματα όπως ‘ Μετάφραση από τα Κορεάτικα’, ‘Παρουσίαση της Κορεάτικης Αγοράς’ αλλά και πιο επώδυνα ζητήματα όπως ‘Λογοτεχνία μετά την Ιστορία’ που εξετάζει τον αντίκτυπο του πολέμου και το διχασμό μεταξύ Β. και Ν. Κορέας στα σύγχρονα βιβλία καθώς και ‘Η Λογοτεχνία του Μετανάστη’ που πραγματεύεται την εθνική και προσωπική ταυτότητα όπως αντικατοπτρίζεται στις σχέσεις της Κορέας με τον κόσμο μέσω των λογοτεχνικών πονημάτων Κορεατών μεταναστών. Ενδεικτικά για τον αντίκτυπο της τιμώμενης χώρας σε πωλήσεις, το παιδικό βιβλίο της Sun-Mi Hwang ‘Η κότα που ονειρεύτηκε πως μπορεί να πετάξει’ έχει πουλήσει μέσα σε δύο μήνες, από το Φεβρουάριο που κυκλοφόρησε πάνω από 33.000 αντίτυπα.
Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, φέτος πολλά από τα σεμινάρια που έτρεχαν παράλληλα με την κύρια ροή της έκθεσης, εστίαζαν στους αλλοτινά μεγάλους παραμελημένους, τους νέους συγγραφείς. Με χορηγία του Kindle λειτούργησαν για πρώτη φορά τα ‘Αρχηγεία των Συγγραφέων’ όπου δινόταν η ευκαιρία σε συγγραφείς να μιλήσουν με ατζέντηδες, να δικτυωθούν στο χώρο του βιβλίου, να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και σεμινάρια όπως ‘Πώς να πουλήσετε το βιβλίο σας απευθείας μέσω Kindle’, ‘Πώς να διαπραγματεύεστε καλύτερα συμβόλαια’, ‘Νέες φόρμες’ και ‘Εισαγωγή στον Κόσμο των Εκδόσεων’ για τα απολύτως νιούδια, μέχρι και δωρεάν επαγγελματική φωτογράφιση για επίδοξους συγγραφείς. Σε μια παρουσίαση με θέμα ‘Πώς να μεγιστοποιήσετε τη χρησιμότητα του εκδότη σας’, η Tracey Chevalier (‘ Το Κορίτσι με το Σκουλαρίκι’) τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η σωστή κατοχύρωση μέσω γραπτού συμβολαίου όλων των λεπτομερειών αλλά και η σχέση του συγγραφέα με τον εκδότη του που δε θα έπρεπε να θεωρείται αντίπαλος αλλά σύμμαχος.
Όπως συνήθως κάθε μέρα ήταν αφιερωμένη και σε ένα καθιερωμένο συγγραφέα. Εκτός από την προαναφερθείσα Sun-Mi Hwang,την Τρίτη παρουσιάστηκε η δουλειά του αγαπημένου των παιδιών Terry Pratchett (‘ Φτερά και πούπουλά στον αέρα’, ‘Πυραμίδες’) ενώ το πρόγραμμα έκλεισε σήμερα με τη Malorie Blackman που κριτίκαρε ως ‘αυτοεκπληρούμενη προφητεία’ την εμμονή των εκδοτών να μην βγάζουν βιβλία με μαύρους πρωταγωνιστές με τη δικαιολογία ότι δεν πουλάνε.
Όσον αφορά το ηλεκτρονικό βιβλίο, ο ακαδημαϊκός εκδοτικός οίκος Blackwell λάνσαρε μια νέα ψηφιακή υπηρεσία για φοιτητές που έστηνε εδώ και 9 μήνες και θα χρησιμοποιηθεί για να παρέχει ηλεκτρονικό περιεχόμενο σε πανεπιστήμια και κολλέγια ενώ ανακοινώθηκε από την Κοινότητα των Βιβλιοθηκονόμων πως ο ηλεκτρονικός δανεισμός βιβλίων οδηγεί σε πωλήσεις των ηλεκτρονικών αντιτύπων. Τέλος έρευνα στην συμμετείχαν πάνω από 500.000 μαθητές κατέληξε στο συμπέρασμα πως σε ποσοστό 56% προτιμούν το ηλεκτρονικό από το τυπωμένο βιβλίο.
Ο αγγλικός Συνεταιρισμός Εκδοτών απένειμε τα Διεθνή Βραβεία Εκδοτικής Υπεροχής, οι κατηγορίες των οποίων περιλαμβάνουν τα πάντα από ‘ Ελευθερία στις Εκδόσεις’ (με υποψηφιότητες από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Βιετνάμ, τη Λευκορωσία) μέχρι τον ‘Ηλεκτρονικό Εκδότη της Χρονιάς’ που βραβεύει το Βρετανικό Συμβούλιο, το βραβείο προστασίας του copyright από τον Συνεταιρισμό Εκδοτών μέχρι το βραβείο του περιοδικού Bookseller για λογοτεχνία (βραβεύτηκε ο Μαλαισιανός εκδοτικός οίκος Fixi), και από το ειδικό βραβείο για την τιμώμενη Κορέα μέχρι το ειδικό βραβείο για τη συνεισφορά στο χώρο του βιβλίου που για πρώτη φορά απονεμήθηκε σε ατζέντη, τη Deborah Rogers που έχει ανακαλύψει πολλούς νέους συγγραφείς και συνεργάζεται χρόνια με τον Kazuo Ishiguro. Στην τελετή βράβευσης της ο Ishiguro μίλησε για την Rogers με τα καλύτερα λόγια καταλήγοντας πως ‘δε μου έμαθε να γράφω, μου έμαθε όμως πώς να λειτουργώ ως συγγραφέας, εστιάζοντας στη δουλειά μου και απομακρύνοντας με από πεπατημένες οδούς.’