Έγκλημα, σινεμά, ψυχιατρική

0
319

 

«Το έγκλημα στον κινηματογράφο» είναι ο θεματικός πυρήνας των προβολών που διοργανώνει για έβδομη χρονιά εφέτος ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ) αναζητώντας τροφή για  ουσιαστικές συζητήσεις με το κοινό.

 

Κλασικές ταινίες όπως το «Μ» του Φριτς Λανγκ, η «Οπερα της πεντάρας» του Γκ. Παμπστ, το «Ασανασέρ για δολοφόνους» του Λουί Μαλ, «Διαβολογυναίκες» του Ανρί Ζορζ Κλουζό και η «Πηγή των παρθένων» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, αλλά και πιο πρόσφατες όπως η «Αποστολή στη Μπριζ» του Μάρτιν Μακ Ντόνα και η «Τελετή» του Κλοντ Σαμπρόλ, δίνουν την ευκαιρία για αναλύσεις και συζητήσεις που αποσκοπούν σε μια ουσιαστική προσέγγιση του πολυπαραγοντικού φαινομένου του εγκλήματος μέσα από την ψυχαναλυτική και ψυχιατρική ερμηνευτική εκδοχή του. Δεν παραβλέπονται όμως και κάποιες άλλες επιστημολογικές συναρτήσεις, αλλά και αισθητικές ή ηθικές αμφισημίες και αντιφάσεις που οι ταινίες αυτές εμπεριέχουν.

Σύμπλοκο κοινωνικό φαινόμενο, το έγκλημα για να ερμηνευτεί απαιτεί τη σύγκλιση των κοινωνικών επιστημών με την ψυχιατρική και την ψυχολογία. «Η διερεύνηση του εγκλήματος μάς οδηγεί αναπόδραστα στον ανθρώπινο ψυχισμό που παραμένει διαρκώς εκτεθειμένος σε βάναυσες   τραυματικές εμπειρίες, σε βιώματα που τέμνουν τραυματικά  την κοινωνική γεωγραφία και ηθική» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΨΕ. Και συνεχίζει: «Η προβληματική της εγκληματικής προσωπικότητας και της ψυχοπαθολογικής ερμηνείας της αποκλίνουσας συμπεριφοράς οφείλει να απομακρύνεται από τις στείρες ηθικοπλαστικές καταγγελίες και να αναζητά τόσο τις ψυχοδυναμικές πηγές της όσο και τους γενικότερους ιστορικούς ή οικονομικούς λόγους που συγκροτούν την αναπόφευκτη παρουσία της.»

Η έννοια του εγκλήματος συναντά την τιμωρία. Οι ψυχιατρικές αντιλήψεις περί τιμωρίας, ανάδειξης των ενοχών, αλλά και των ατομικών και συλλογικών απωθήσεων και επιθυμιών, θα αποτελέσουν θέματα προς διερεύνηση αλλά και αναστοχασμό, κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, με αφορμή τις επιλεγμένες ταινίες από τους σχολιαστές.

 

Οι προβολές γίνονται κάθε δεύτερη Κυριακή των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαίου στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (πρώην κιν/φος «Λαϊς», Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι, τηλ. 210/3609695,3612046.) Τιμή εισιτήριου:  € 5.

Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του περιοδικού «Σινεμά».

Η πρώτη ταινία που προβλήθηκε ήταν το «Μ» του Fritz Lang (1931) με σχολιασμό από τον  Νίκο Τζαβάρα, Καθηγητή Ψυχιατρικής και τον Στέλιο Κρασανάκη, ψυχίατρο.

 

 

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

 

 

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου:  

«Η Όπερα της Πεντάρας» του Georg Wilhelm Pabst (1931)

Σχολιασμός:   Μαρία Διαλλινά, Ψυχίατρος

Μάνια Παπαδημητρίου, Ηθοποιός

 

Κυριακή 9 Μαρτίου:

«Η τελετή» του Claude Chabrol (1995)

Σχολιασμός: Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρος

Γιώργος Μποτονάκης, Ψυχίατρος

 

Κυριακή 6 Απριλίου:

«Η Πηγή των Παρθένων» Ingmar Bergman (1960)

Σχολιασμός: Γρηγόρης Μανιαδάκης, Ψυχίατρος

Ελισάβετ Παπανδρέου, Ψυχολόγος

 

Κυριακή 27 Απριλίου:

«Ασανσέρ για Δολοφόνους» του Louis Malle (1958)

Σχολιασμός: Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρος

Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος

 

Κυριακή 4 Μαΐου:

«Οι διαβολογυναίκες» του Henri-Georges Clouzot (1955)

Σχολιασμός: Τάσος  Ψιμάρας, Ψυχίατρος

 

Κυριακή 11 Μαΐου:

«Αποστολή στη Μπρίζ» του Martin McDonagh (2008)

Σχολιασμός: Γιάννης Μαλογιάννης, Ψυχίατρος

 

 

Προηγούμενο άρθροΓράμμα από τη Ρωσία, Φεβρουάριος 2014
Επόμενο άρθροΟ μαθητής ως αυριανός αναγνώστης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ