Άδειασμα Τζαβάρα στην απονομή Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων

2
70

Δεν θα πρέπει να ένιωσε ιδιαιτέρως άνετα χθες το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας όταν κατά τη διάρκεια της απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων οι βραβευμένοι άρχισαν να «αδειάζουν» ποικιλοτρόπως την πολιτική του για το βιβλίο. Η αρχή έγινε με τον Θανάση Βαλτινό, που έλαμψε δια της απουσίας του στην παραλαβή του Μεγάλου Βραβείου Γραμμάτων (υπενθυμίζεται πως ο υπουργός ζήτησε προ μηνών εν μία νυκτί την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΕΚΕΒΙ μαζί με την παραίτηση ολόκληρου του ΔΣ). Εν συνεχεία ο Μένης Κουμανταρέας, παραδίδοντας το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Γιώργο Συμπάρδη, έψεξε τον υπουργό για το επικείμενο κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ. Τη σκυτάλη παρέλαβε ακολούθως η Έρση Σωτηροπούλου που παίρνοντας το Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας είπε πως το βιβλίο έχει κατακρεουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Μοναδική της ευχή, να μη συνεχιστεί η κατηφόρα. Με τη σειρά του, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντώνης Λιάκος (Βραβείο Κριτικής-Δοκιμίου) έκανε λόγο για πλήρη απουσία πολιτικής βιβλίου. Τέλος, παραλαμβάνοντας το Βραβείο Ποίησης, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ παρατήρησε πως με άλλα κριτήρια δίνονταν τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία κατά τη δεκαετία του 1960 και με άλλα δίνονται στις ημέρες μας. Ο υπουργός είχε φροντίσει να δηλώσει στην εισαγωγική του ομιλία πως το κράτος τιμά με το κύρος του τη λογοτεχνική παραγωγή από το 1956 – ως εάν να μη μεσολάβησε μια ολόκληρη εποχή πολιτικού φαβοριτισμού και λογοτεχνικής ασημαντότητας, που άρχισε να αλλάζει μόνο από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά.

 

Β. Ιακ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΤΖΑΒΑΡΑ ΕΠΟΧΗ:

  Μ. Κουμανταρέας, συγγραφέας (σε τελετή απονομής βραβείων λογοτεχνικού περιοδικού με αφορμή την μη παραλαβή του βραβείου εξ ενός εκ των βραβευθέντων [ίσως θυμάστε ποιος ήταν])

  “Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αποδέχονται κάποιοι τις βραβεύσεις τους. Δεν είμαστε εδώ ούτε Γαλλική Ακαδημία, ούτε Σαρτρ και Σιμόν ντε Μποβουάρ.”

  Οπότε παραφράζοντας τα ανωτέρω στην τζαβάρειο εποχή:

  “Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αποδέχονται κάποιοι τις βραβεύσεις τους αλλά και γιατί τις αποδέχονται μουρμουρίζοντας και γκρινιάζοντας. Δεν είμαστε Απάτσι, δεν είμαστε Ζουλού, είμαστε ΥΠΠΟ-ταγοί του Πολιτισμού.”

  • Ο Βαλτινός από ό,τι διάβασα έλαμψε μεν δια της απουσίας του, παρέλαβε όμως το βραβείο δι’ εκπροσώπου..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here