Όλα ξεκίνησαν από το βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές (εκδ. Κέδρος) στο οποίο παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή ενός δεκάχρονου αγοριού μέσα από τις εκθέσεις που γράφει στην Ε δημοτικού.
Μια χρονιά, ήρθε στην τάξη του Άλκη, από κάπου μακριά, ένα καινούριο παιδί, ο Ναβίντ, που δεν ήξερε καλά ελληνικά και που ήταν όχι μαύρος- μαύρος, αλλά σκούρος, μαυριδερός…
Ο Ναβίντ δεν είχε έρθει για διακοπές στην Ελλάδα. Ήταν πρόσφυγας.
Η ανοίκεια για τα ελληνόπουλα κατάσταση του Ναβίντ ήταν η αφετηρία για να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τους πρόσφυγες και όσα αντιμετωπίζουν στις χώρες τους προτού αναγκαστούν να φύγουν για να σωθούν.
Το παιχνίδι μας μεταφέρει στην πατρίδα του Ναβίντ, μια χώρα με δικτατορικό καθεστώς, όπου κυνηγούν τους ανθρώπους για τις ιδέες τους, φυλακίζουν, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται. Ο Ναβίντ και η μητέρα του να προσπαθούν να φύγουν, όπως πολλοί άλλοι, για να σωθούν και να φτάσουν στην πρώτη ασφαλή χώρα, την Ελλάδα.
Τι πρέπει να κάνει ο Ναβίντ; Πού πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια; Πώς θα βγει από τη χώρα και πώς ταξιδέψει; Τι χρειάζεται να έχει μαζί του; Τι θ’ αντιμετωπίσει στο ταξίδι; Πολλά ερωτηματικά που ξεδιαλύνονται στην πορεία του παιχνιδιού καθώς ο παίκτης θα κινείται στην οθόνη του υπολογιστή.
Οι παίκτες ενημερώνονται παίζοντας για όσα συμβαίνουν στις χώρες καταγωγής των προσφύγων, τις δυσκολίες και τα διλλήματα που αντιμετωπίζουν στην απόφασή τους να φύγουν για να σωθούν, μαθαίνουν για τα ανθρώπινα
δικαιώματα και τους οργανισμούς αρωγής των προσφύγων και ευαισθητοποιούνται για τα προβλήματα πολλών από τους ξένους που ζουν στην Ελλάδα.
Το παιχνίδι προσφέρεται ιδιαίτερα για επεξεργασία στην τάξη, σε συνδυασμό ή και ανεξάρτητα από την ανάγνωση του μυθιστορήματος. Στην ιστοσελίδα του παιχνιδιού www.navid.gr ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρει πολλά υλικά (σχετική βιβλιογραφία, χρήσιμες διευθύνσεις, ιδέες για σχέδια εργασίας, κα).
Κ. Α.