Megaron Plus: 10 χρόνια

0
239

 

 

 

Όταν ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρεμ Κόλχαας, τον Ιανουάριο του 2005, κατέφθανε ως πρώτος καλεσμένος μιας νέας σειράς εκδηλώσεων εγκαινιάζοντας τον θεσμό του Megaron Plus δεν είχαμε φανταστεί τη συνέχεια του. Σήμερα δέκα χρόνια μετά καταμετράται ένας πλούσιος απολογισμός.  Το Megaron Plus έγινε συνώνυμο της επικοινωνίας του κοινού – πάντα με ελεύθερη είσοδο – με τον κόσμο των μεγάλων διανοητών της εποχής μας. Ο κατάλογος μακρύς και εντυπωσιακός, κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, λογοτέχνες με παγκόσμια ακτινοβολία, πολιτικοί με διεθνή επιρροή, σπουδαίοι οικονομολόγοι, νομικοί, επιστήμονες, ερευνητές, διαλέγονται και συζητούν για το παρόν και το μέλλον των ιδεών, των αρχών, του κόσμου. Διεθνείς συνεργασίες, σύνδεση με την ελληνική και παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα, συμπόσια, εκθέσεις για την τέχνη, το design, τη φωτογραφία αλλά και εικαστικά εργαστήρια που διευρύνουν τους παιδικούς ορίζοντες είναι μερικά από τα θέματα που μπαίνουν στο στόχαστρο του Megaron Plus.

Ο απολογισμός της δεκαετούς πορείας του Μegaron Plus και η ανακοίνωση του προγράμματος εκδηλώσεων για το α΄εξάμηνο του 2014 έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του υπουργού ΠολιτισμούΠάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος σε ομιλία του είπε ότι ο θεσμός του Μegaron Plus«σημάδεψε ως πεδίο ανταλλαγής απόψεων και στοχασμού, ως μια μικρή αγορά, τη δεκαετία που πέρασε, την πιο δραματική και την πλέον ανατρεπτική δεκαετία της χώρας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, η οποία σήμανε το τέλος των ψευδαισθήσεων». Ο Υπουργός Πολιτισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τέλος της ομιλίας του στα ζητήματα του Μεγάρου Μουσικής «που έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο αποφάσεων» και βεβαίωσε ότι πρόθεση του πρωθυπουργού και του ιδίου είναι «να κρατήσουμε το Μέγαρο και ζητήσουμε τη συναίνεση όλων των πλευρών στο κοινοβούλιο προκειμένου να φτάσουμε σε σωστές λύσεις».

 

Έκκληση για την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση ώστε το Μέγαρο Μουσικής να παραμείνει ανοιχτό στην κοινωνία και ειδικά στους νέους και να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει την πολιτεία, το δημόσιο συμφέρον, την πολιτισμική φυσιογνωμία του Μεγάρου και το μέλλον των εργαζομένων και του Συλλόγου Φίλων Μεγάρου Μουσικής έκανε στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος εξηγώντας ότι σύντομα θα αξιοποιηθεί η μελέτη που έχει εκπονηθεί από το Μέγαρο Μουσικής προκειμένου να οργανωθεί από μηδενική βάση και να είναι βιώσιμο και λειτουργικό.

 

Ο καθηγητής κ. Κώστας Κωστής έχει αναλάβει τον συντονισμό και τη διαμόρφωση του προγράμματος του Megaron Plus. Στο κατώφλι της δεύτερης δεκαετίας της δυναμικής παρουσίας του στην πνευματική ζωή του τόπου, το διεθνές αυτό φόρουμ ιδεών επιδιώκει τη δημιουργία μιας διαρκούς εστίας ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και στοχασμού και κυρίως την πρακτική προσέγγιση μεγάλων κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων.

Ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης των εκδηλώσεων και τη συνεργασία με συμβουλευτική επιτροπή προκειμένου να φιλοξενούνται πρόσωπα και θέματα που βρίσκονται «στην αιχμή του ενδιαφέροντος». Σύντομα, συμπλήρωσε, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος θα αποκτήσει εκπαιδευτικό χαρακτήρα «διότι το Μέγαρο Μουσικής δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ανάγκη για προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών ιδιαιτέρως σε τομείς που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τη θεσμοθετημένη εκπαιδευτική διαδικασία».

 

Και ο Αναγνώστης στο Megaron Plus

Με το Megaron  Plus συνεργάζεται και ο Αναγνώστης στις ακόλουθες  λογοτεχνικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις.

‘Ενάντια στη ρεαλιστική παράδοση’ είναι το θέμα της συζήτησης που φιλοξενεί το Megaron Plus στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων ‘Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους’. Ομιλητές είναι οι συγγραφείς: Αχιλλέας Κυριακίδης, Τάσος Γουδέλης και Άρης Μαραγκόπουλος. Με τους συγγραφείς συνομιλεί ο ιστορικός λογοτεχνίας Γιώργος Αριστηνός.(18/2, ώρα 7μμ)

Πρόσωπα της Λογοτεχνίας: Αλκη Ζέη. Για το έργο της για τα παιδιά θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα, για το έργο της που απευθύνεται σε ενήλικες, ο κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Με την Αλκη Ζέη συνομιλεί η κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο, ενώ παρεμβαίνει ο παιδικός της φίλος, ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Αποσπάσματα από έργα διαβάζει η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.(31/3, ώρα 7μμ)

Είναι ο ιστορικός μυθιστοριογράφος η άγρυπνη συνείδηση του σήμερα; Είναι ένα από τα ερωτήματα που θα τεθεί στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει το Megaron Plus. Θέμα: H ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος’ και μετέχοντες στη συζήτηση είναι οι Αλέξης Πανσέληνος, Θωμάς Σκάσσης και η συγγραφέας-δημοσιογράφος Έλενα Χουζούρη. Συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.(28/4, ώρα 7μμ)

Χρήστος Χωμενίδης, Σοφία Νικολαϊδου, Κώστας Ακρίβος, τρεις συγγραφείς συζητούν για τα έργα τους, τα θέματα που τους εμπνέουν, την ανανέωση της λογοτεχνικής παράδοσης, τις  επιρροές και τις επιδράσεις στο έργο τους H συζήτηση που συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος τιτλοφορείται ‘Μεταξύ του χθες και του αύριο’. Στο πλαίσιο του Κύκλου ‘Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους’(23/5, ώρα 7μμ)

Η πρώτη εκδήλωση αυτού του κύκλου εκδηλώσεων έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 23 Ιανουαρίου προς τιμή του Ηλία Χ.Παπαδημητρακόπουλου.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Κουγέας, τρία ποιήματα
Επόμενο άρθροΕυρώπη,Θριαμβευτική υστερία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ