Λογοτεχνικοί  περίπατοι (της Λίλας Κονομάρα)

0
1217

               της Λίλας Κονομάρα.         

 

Πώς είναι να γευματίζεις σε μια αυθεντική αίθουσα του 19ου αιώνα; Να βλέπεις σε μουσεία σπάνια αντικείμενα και συλλογές που δεν εκτίθενται στο πλατύ κοινό; Να περιδιαβαίνεις την Αθήνα ανακαλύπτοντάς την από την αρχή;

Αυτά και άλλα πολλά προτείνουν δυο νέες γυναίκες, η Σοφία Αντωνιάδου και η Αλεξάνδρα Τηλιγάδα, που εδώ και τρία χρόνια ίδρυσαν μια εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού η οποία τιμήθηκε ήδη με το ασημένιο βραβείο της Tourism Awards 2015. Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε την κα Αντωνιάδου και να μας μιλήσει για την υλοποίηση της τόσο ενδιαφέρουσας αυτής ιδέας.   

 

     Πώς γεννήθηκε η ιδέα μιας εταιρείας πολιτιστικού τουρισμού; Ποιοι οι στόχοι της και σε ποιους απευθύνεται;

Η συνέταιρος μου Αλεξάνδρα Τηλιγάδα και εγώ δραστηριοποιούμασταν επαγγελματικά στον χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης. Η Αλεξάνδρα, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, και με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Ιστορία, εργάστηκε για χρόνια ως υπεύθυνη ελληνικών προγραμμάτων και χορηγιών στο Ίδρυμα Λεβέντη. Εγώ απόφοιτος του Ιστορικού Αρχαιολογικού της Αθήνας, με διδακτορικό στην Προϊστορική Αρχαιολογία από το Παν/μιο του Εδιμβούργου, εργάστηκα στο Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης στην Αθήνα, στη συνέχεια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως επιστημονική συνεργάτης για θέματα παιδείας και πολιτισμού και για ένα μικρό διάστημα και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε κάποια στιγμή της ζωής μας αποφασίσαμε να κεφαλαιοποιήσουμε την εμπειρία μας και να κάνουμε αυτό που λέμε χρόνια, ότι δηλαδή «το τουριστικό προϊόν της χώρας πρέπει να αναβαθμιστεί με πολιτισμό». Περάσαμε, με άλλα λόγια, από τη θεωρία στην πράξη για να δείξουμε το καλό πρόσωπο της χώρας μας σε μια δύσκολη περίοδο.

Σοφία Αντωνιάδου

 

Αλεξάνδρα Τηλιγάδα

 Εδώ και δύο χρόνια, διοργανώνετε τους λογοτεχνικούς περιπάτους  στην Αθήνα. Μιλήστε μας γι’ αυτό το πρόγραμμα. Με βάση ποιους άξονες έχει σχεδιαστεί;

 

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το 2015 μαζί με το Public Συντάγματος. Το σκεφτήκαμε ως ένα καινούριο είδος βιωματικής εμπειρίας όπου το κοινό γνωρίζει ταυτόχρονα και τον λογοτέχνη και την πόλη μας, την Αθήνα. Ο κάθε περίπατος-αφήγηση σχεδιάζεται, ύστερα από έρευνα, με βάση είτε το έργο του λογοτέχνη είτε τη ζωή του, κομμάτια της οποίας συνδέονται με συγκεκριμένα σημεία και περιοχές της πόλης, π.χ . το σπίτι του, το μέρος που σύχναζε κ.ο.κ. Στο τέλος κάθε περιπάτου οι συμμετέχοντες καταλήγουν στο Public όπου συναντούν είτε τον ίδιο τον λογοτέχνη είτε κάποιον που έχει ασχοληθεί με το έργο του και γίνεται μια χαλαρή κουβέντα και συζήτηση μεταξύ τους. Είναι πολύ ζεστές και ουσιαστικές οι συναντήσεις αυτές.

Ο θεσμός βραβεύτηκε στα Ermis Awards το 2016 ως καινοτόμα ιδέα για το κοινό. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κοινού που  συμμετέχει και ποια η ανταπόκρισή του;

Συμμετέχουν όλοι! Ζευγάρια, νέοι, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες…  Είναι πολύ συγκινητικό να τους βλέπεις να «θυσιάζουν» το Σάββατό τους για να περπατήσουν και να μάθουν.

Τι άλλα προγράμματα προτείνετε; Αφορούν μόνο την Αθήνα ή και άλλα μέρη της Ελλάδας;

Καταρχήν οι λογοτεχνικοί περίπατοι γίνονται προσαρμοσμένοι και για Γυμνάσια και Λύκεια. Επίσης από τις 8 Μαΐου 2017 ξεκινάμε με το Public Κολωνακίου την πρώτη Λέσχη Ανάγνωσης.

Τα υπόλοιπα προγράμματά μας αφορούν άλλες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, όπως η αρχαιολογία, η σύγχρονη τέχνη αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά. Μπορείτε να τα βρείτε όλα στο www.discovergreekculture.com.

Documenta, Αθήνα παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου: πιστεύετε πως τελευταία δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον πολιτισμό και πως σταδιακά αυτό θα δημιουργήσει μια άλλη δυναμική στην πόλη;

Το ελπίζουμε και οι δυο μας. Το θέμα είναι πάντα πώς αξιοποιούνται αυτές οι διοργανώσεις τόσο για το μέγιστο όφελος  όλων εμάς εδώ όσο και για τη ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεών μας με τις άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η διοργάνωσή τους συμβάλλει στην εξωστρέφεια της πολιτιστικής πολιτικής της χώρας.

 

Προηγούμενο άρθροΑδιανόητος ο δημιουργός έξω από την αστική του μήτρα (του Δημήτρη Φύσσα)
Επόμενο άρθροΛογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2017: Μικρές Λίστες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ